Tarjányi: az Iszlám Államnak komoly vezetői garnitúrája van

Mind Franciaországban, Tunéziában és Európában a terrorelhárító szervek most azt vizsgálják, hogy szembe kell-e nézni az Iszlám Állam terrorizmusának új fejezetével, amely szerint távolról több országban is végrehajtsanak merényleteket – erről Tarjányi Péter beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A biztonságpolitikai szakember szerint az Iszlám Államnak van egy komoly vezetői garnitúrája, amely hideg logika mentén gondolja végig, hogy mi az a cselekmény, ami hoz az Iszlám Állam számára, és mi az, ami nem. A szakember elmondta: ez a hideg vezetői mag mozgatja a terrorcselekményeket végrehajtó embereket.

Hozzátette: komoly szövetségi rendszert akarnak létrehozni, és közben egy államapparátust is működtetni próbálnak. Ezt egyre inkább látják a világ vezetői, Putyin elnök is egyeztetett most már Obamával az Iszlám Állammal kapcsolatban, mert azt nem lehet hagyni, ami felé a szélsőséges iszlám tolódik – fogalmazott. Tarjányi Péter kijelentette: ezt az agresszív terjeszkedést nem lehet hagyni, Európának és a világ vezetőinek fel kell lépnie az Iszlám Állam ellen.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: az Egyesült Államok elnöke mindig kiemelt célpontja a terroristáknak, és az uniós vezetők is célpontok lehetnek. A szakember szerint felnövekvő fázisban van az Iszlám Állam, szeretne minél nagyobb visszhangot kelteni. Hozzátette: az ilyen támadások másodlagos üzenete a fenyegetés, hogy bármit meg tudnak tenni. Tarjányi Péter elmondta: mostantól Tunézia is azok közé a helyek közé tartozik, amelyet el kell kerülni. Mostanra úgy megvetették a lábukat itt a szélsőségesek, hogy a hatóságok nem tudnak mit kezdeni velük – magyarázta.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, a Franciaországban történt támadás arra is felhívta a figyelmet, hogy kissé lemaradtak az európai titkosszolgálatok a terrorizmus elleni harcban. Hozzátette: most is kiderült, hogy a támadás egyik elkövetőjét ismerték a hatóságok, már 2006 óta figyelték. Az amerikaiaknál, ha bárkivel kapcsolatban felmerül a terrorgyanú, akkor azonnal fellépnek ellene, ennek vannak előnyei és hátrányai is – fogalmazott.

Tarjányi Péter kijelentette: a megelőzésre kellene komolyabb hangsúlyt fordítani. Franciaországnak komoly problémái vannak, és az látszik, hogy nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi legyen a radikalizálódott harmadik-negyedik generációs muzulmán fiatalok.

atv.hu

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!