Az egyetem öt épületére került energiatermelő napelem

8

A Semmelweis Egyetem Műszaki Főigazgatósága öt épületre telepített napelemeket pályázati forrásból. Ezek évente 450 ezer kWh energiát termelnek, ami mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent, emellett a megújuló energiaforrással az egyetem jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00080 számú, „Napelemes rendszerek kiépítése a Semmelweis Egyetemen” című pályázat keretében az egyetem 246,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el 2016 év végén. A kivitelezés 2017 nyarán kezdődött el, és mostanra mind az öt épületen kiépítették a napelemes rendszereket – ismertette Bíró Sándor, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság energetikai ügyintézője, a projekt műszaki vezetője.

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani, működésük várhatóan mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent az egyetem számára évente, valamint több mint 392 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag-kibocsátás várható, ami csaknem 123 hektár területű erdő kiváltásával egyenlő.

A kiválasztás és a tervezés főbb szempontjai a tetőfelületek tájolása, statikai terhelhetősége, az épület villamosenergia- és teljesítményigénye, az árnyékhatások figyelembe vétele, valamint a várható energiahozam voltak; mindezeket mérlegelve választották ki azt az öt épületet, ahol nagyjából egy év alatt építették ki a naperőműveket. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára 50 kW, a Szemészeti Klinikára 93 kW, a Transzplantációs és Sebészeti Klinikára 22 kW, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára 50 kW, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbre (NET) 193 kW teljesítményű erőművek kerültek, a NET-ben elektromos töltőállomásokat is kialakítottak.

A projekt megvalósításában a Műszaki Főigazgatóság, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság, valamint az Innovációs Igazgatóság vett részt együttműködve több társ-igazgatósággal (Biztonságtechnikai-, Informatikai Igazgatóság).

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!