Bélyegek mutatják be Semmelweis életét és korát

9

A kétszáz éve született Semmelweis Ignác életét és korát mutatja be a Bélyegmúzeumban megnyílt tárlat magyar és külföldi bélyegeken keresztül. A Semmelweis-emlékév keretében rendezett Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás megnyitóján elhangzott: Magyarországon mindmáig Semmelweis a bélyegen legtöbbször megjelent magyar tudós.

A megnyitón Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és ismertette, hogy az emlékév egyik programelemeként összeállított tárlat az anyák megmentőjéhez kapcsolható filatéliai megjelenéseket gyűjti össze. Hangsúlyozta: Semmelweis Ignácot örökítették meg a magyar tudósok közül legtöbbször mind hazai, mind külföldi bélyegeken.

A Semmelweis Emlékbizottság elnöke, Dr. Rosivall László professor emeritus szólt Semmelweis Ignác életéről és felfedezéséről, az emlékév előkészületeiről, valamint elmondta, hogy az emlékév során 18 országban állítanak szobrot a magyar tudós emlékére, akinek tanai ma is érvényesek, mivel évente több százezer ember hal meg olyan fertőzésben, amely megelőzhető lenne megfelelő kézmosással.

Galéria

16kép

A Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs igazgatója, Bánki Anita szólt róla, hogy június 30-án, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett ünnepi tudományos ülésen bocsátották forgalomba azt az alkalmi bélyeget, ami Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült, fő motívumai a kézmosás és egy várandós nő. A Semmelweis Ignácnak emléket állító bélyegből 200 ezer darab készült.

Szabó Jenő főmuzeológus, a kiállítás kurátora a tárlatot bemutatva elmondta, hogy az orvosról megjelent magyar bélyegek és bélyeggrafikák mellett a korszakot bemutató bélyegek is láthatóak, továbbá nyomtatványok, kéziratok, kötetek és kisplasztikák is, amelyek a Semmelweis Egyetem archívumából származnak. A kiállítás Semmelweis kortársait, az őt támogató, illetve bíráló orvosokról készült bélyegeket, valamint a külföldön kiadott Semmelweis-bélyegeket is bemutatja.

A kiállításmegnyitón közreműködött Kása Tímea színművész, valamint az 50 éves Semmelweis Kamarazenekar.

Keresztes Eszter
Fotó: Erdős Dénes

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!