Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai piacról jelenleg – Az MGYOSZ Veszprémben tárgyalt a szakképzés megújításáról

Alacsony a szakképzés presztízse – Szakképzési központ felállítása lehet a megoldás

Az egyre növekvő hazai munkaerőhiány már nemzetgazdasági problémákat okoz. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a hazai szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére. A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. A mostani alkalommal Veszprém városában került sor a többoldalú egyeztetésre.

 

A minőségi szakképzés és a munkaerőpiaci helyzet javítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességének növeléséhez, a bérek felzárkóztatásához. Ennek egyik feltétele az érdekeltekkel folytatott párbeszéd és az eredményes együttműködés. Ennek elősegítése érdekében az eseménysorozat részeként Veszprém városában is tartottak egy eseményt, melynek keretében

 

Dr. Józsa Tamás, kabinetfőnök tájékoztatta a helyi munkaadókat és a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetőit, a regionális munkaerőpiac és a szakképzés helyzetéről. Elmondása szerint komoly előrelépést várnak a Veszprémi „Szakipark” Szakképzési Központ felállításától: a projekt célja egy életpályamodell felállítása a fiatalok számára, de magában foglalja a fiatal szakképzett tanulók oktatását, gyakorlati idejük kitöltését és lehetőséget kíván nyújtani első szakmai tapasztalatuk megszerzésére, valamint a felnőttképzésben a tanulók át- és továbbképzésére is. Az oktatási intézmények részéről kiemelték a pályaorientáció fontossága mellett, hogy noha Veszprémben többezer diák vesz részt szakképzési oktatásban, de túlnyomó többségük nem kiemelkedő képességű. A munkaadók sok esetben biztosítanak a diákoknak ösztöndíjat is, de ez általában olyan alacsony mértékű, hogy nem jelent komoly motivációt a fiataloknak. Probléma szerintük továbbá, hogy kevés a szakoktató, szaktanár és az ő képzésük sem megfelelő, ráadásul alulfizetettek a legtöbb esetben, és a szakképzés presztízse is alacsony. A vállalkozói oldal elsősorban a szakképzési hozzájárulás azonnali visszaállítását tartaná fontosnak, illetve véleményük szerint a járulékok további csökkentése segíthetne a megyei KKV-k helyzetén. Az esemény során Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára bemutatta a munkaerőhiány kezelésének lehetséges eszközeit.

 

Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára a Veszprém városában rendezett eseményen elmondta: “A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelet a magyar gazdaság minden ágazata számára. Az MGYOSZ becslései, illetve a hazai vállalatvezetők visszajelzései alapján jelenleg mintegy 150-200 ezer új munkaerő hiányzik a piacról. A fiatal generációk mobilitási hajlandósága jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, gyorsul a munkavállalási célú elvándorlás, különös tekintettel a szakképzett és egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók esetén. Ugyanakkor a gazdaság bővülésével egyre nő a munkaerőszükséglet hazánkban.”

 

A szakképzés helyzetének és megítélésének javítása az egész országra kiterjedő kérdés, de megyei szinten is jól láthatóak a problémák. Veszprém megyében például az elmúlt 6 év alatt 37%-kal esett a szakközépiskolai tanulók száma: míg 2011-ben közel 5913 diák vett részt szakképzésben, ez a szám jelenleg 3700 körüli csupán. A munkaerőhiány ezzel párhuzamosan nőtt a megyében: az azonos időszakban a kezdeti, 1200 körüli betöltetlen álláshely száma, idén nyárra már majdnem elérte a 2600-at a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

 

A munkaerőpiaci helyzet javítása érdekében, a szakképzési rendszerre is vonatkozóan az MGYOSZ egy komplex javaslatcsomagot dolgozott ki, melynek néhány fontosabb eleme a következő:

  • A bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése szükséges – jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, piaci alapú munkáltatói döntésekkel.
  • Csökkenteni kell az adóéket és a munkáltatói terheket, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre.
  • Mérsékelni kell a munkavállalási célú elvándorlást, melynek alapfeltétele a tisztességes megélhetést nyújtó munkahelyek, magas színvonalú képzések és szakképzés biztosítása a fiatal generációk számára.
  • Élénkíteni kell a belföldi regionális mobilitást.
  • A vállalati szféra által meghatározott kimeneti paraméterekkel működő át- és továbbképzésekre kell helyezni a hangsúlyt az aktív munka-erőpiaci eszközök között.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – annak érdekében, hogy teljes képet kapjon a hazai szakoktatásban felmerülő problémákról – párbeszédet kezdeményezett a szakképzésben résztvevő fiatalokkal. A szövetség Magyarósi Csaba, youtube vlogger közreműködésével felhívást tett közzé a Youtube-on és az MGYOSZ Facebook oldalán, melyben a szakképzésben résztvevő diákokat arra kérik, osszák meg tapasztalataikat a Szövetséggel.

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!