Lehet, hogy szükség-játékvezetőkre is igény lesz a szezonban?/frissítve/

168

A hétvégén benépesült az FC Ajka pályája. Már pénteken délután a „tálent” játékvezetők és asszisztensek foglalták el a klubhelyiséget, ahol az előző szezon játékvezetői ténykedéseiket elemezték ki a mentoraikkal közösen. De előtte teljesíteniük kellett a FIFA szintet megközelítő fizikai tesztet is.

Reggel, 5 óra 50 perc…

Szombaton kora reggel, hat óra előtt sorra érkeztek a  megye egyes, kettes játékvezetők, asszisztensek és az ellenőri keret tagjai. Baráth Noémi  és Szalai László regisztrálták és ellenőrizték az érvényes orvosi engedélyeket az érkező játékvezetőket.

Amíg pénteken rekkenő hőségben teljesítettek a tálentek, addig kellemes, mondhatni ideális időben kezdték a fizikai teszteket. Két nagy csoportra osztották őket: 40 év alattiak és a fölöttiekre. Előbb a sprint tesztekre került sor.  Hatszor 30 méteres sprintet kellett  teljesíteni mindenkinek szintidőre.(5,9 m/s színtidő). Ezután következett az Intervall teszt, ami nem más, mint 75 méter sprint, 25 méter séta géphangra. Az ellenőrök a pálya szélén árgus szemekkel figyelték, hogy mindenki a géphang ütemére végzi e a feladatát.

Lovasi István (balról) és Kozma Tamás a sprint vizsgán

Délelőtt 10 órától egy  órás mozgás kordinációs edzés Hubai Timea vezetésével. Hogy teljes legyen az „örömük a sípmestereknek”, ekkor kezdett el esni az eső is. Timea nem volt kíméletes, meghajtotta a játékvezetőket tisztességgel. Becsületükre legyen mondva, mindenki sikeresen végre hajtotta a feladatokat, s páran örültek annak, hogy az edzőnő rámutatott a mozgás hibáikra.

Mozgás koordináció a gyakorlatban…

A Játékvezetői Bizottság elnöke elárulta, hogy bár két csoport is vizsgázott játékvezetésből, zömmel nagyon fiatalok, akiket a vezetésnek fel kell “építeni”, hogy 2-3 év múlva már magasabb szintű bajnoki mérkőzéseket  vezethessenek. A jelenleg fent álló égető létszámhiány megoldásához ők még nem jelentenek megoldást. Áttekintve a következő bajnoki szezon első négy fordulóját félő, hogy az alacsonyabb szinten(megye III.) a létszám hiány miatt netalán szükség játékvezetőkre is szükség lehet. Wenczel Imre elmondta, ennek a fő oka az, hogy a pályaválasztó csapatok zöme vasárnap akarja megrendezni a hazai mérkőzéseit. Bár kérte a JB. a csapatoktól, hogy aki teheti, szombatra tegye a hazai mérkőzéseit. Eddig nem igen van foganatja ennek a kérésnek a csapatok részéről. Az elnök azért bízik abban, hogy a július 27, 28-ai Liga értekezleteken megértésre talál a kérésük. Ebben az esetben nem kell a nézőknek szükség játékvezetők ténykedéseit nézni. A Játékvezetői Bizottság mindent meg azért, hogy a mérkőzéseket a megye minden szintjén vizsgázott szakemberek vezessék le.

Közben a center pályán elkezdődött az FC Ajka – VLS Veszprém előkészületi mérkőzés. Az ellenőri keret tagjai a nézőtéren jegyzeteltek, figyelték a játékvezetők ténykedését. A cél az volt, hogy az ellenőrzés szempontjait is egységesítsék. Az ellenőrök között foglalt helyet, Babos Tibor is, aki a sípot felcserélte az ellenőri jegyzetfüzettel.

Ebéd után sem lazsálhattak a játékvezetők. A városi művelődési központban Mohos Milán vezetésével átbeszélték az új szabályváltozásokat. Ahogy Wenczel Imre elnök fogalmazott, lassan jogászokká kell képezniük magukat a folyamatosnak tűnő szabálymódosítások miatt. Ez után csoport foglalkozások keretén belül eset megbeszéléseken fejlesztették a tudásukat a játékvezetők Keszthelyi Tamás és Aradi József vezetésével.

A nap fénypontját  már nagyon várták a sporik. A négy megyei körzet (Veszprém, Ajka, Pápa és Tapolca) játékvezetői egy kispályás tornát vívtak egymással „értékes” díjakért. Ezt a tornát a veszprémi játékvezetők csapata nyerte meg.

Vasárnap a megye hármas keret tagjai végezték el délelőtt a teszteket. Délután pedig előbb Wenczel Imre a JB elnöke, majd a megyei igazgató, Csik Ferenc tartott egy tájékoztatót. A JB. elnöke utalt arra, hogy sajnos, az igényekhez képest kevesen vannak a játékvezetők, így előfordulhat az az extrém eset is, hogy esetleg szükség játékvezetőnek kell egy alacsonyabb osztályú mérkőzést levezetni. Megtartották az éves közgyűlésüket a sípmesterek, majd a tapasztalatok megbeszélése után a Játékvezetői Bizottság elnöke bezárta a három napos rendezvényt.

Mi, a nézők, drukkerek bízunk abban, hogy ilyen eset nem fog bekövetkezni, s a tanultakat jól fogják alkalmazni a következő bajnoki szezon pályára lépő játékvezetői.

Pozsgai Miklós

 

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!