Nyaralnak a „Fekete rigók” is…

129

Itt a nyár, tombol a hőség, aki teheti, a Balaton vízében hűsöl. Ahogy kapom az infókat a közösség portálokon, hogy a megyei „fekete rigók” is pihennek. Gyerekkoromban még így nevezték a játékvezetőket a szurkolók, mivel akkor még egységes fekete színű volt a pályákon. Ma meg a szivárvány minden színével találkozhatunk a mérkőzéseken.

„Nehéz szakma a játékvezetés” mondta egy interjú során Wenczel Imre, a megyei labdarúgó igazgatóság játékvezetői bizottságának az elnöke. Ezzel az állításával egyet kell értenünk, hiszen a játékvezetőknek, asszisztenseknek a másodperc tört része alatt kell/ene a helyes döntésüket meghozniuk. Ami vagy sikerül, vagy nem.

Négy éve járom a megye pályáit, így elég jól megismertem a játékvezetők tevékenységét mind a megye egyben, akár a megye III.-ban. Sőt, serdülő és az ifjúsági meccseken való közreműködésüket többször volt szerencsém látni.

Tény, a lezárt szezonban, az MTD – Hungária bajnoki mérkőzések száma (2513 mérkőzés) nehéz helyzetben voltak a játékvezető küldök, hogy minden mérkőzés megrendezésre kerüljön. A fenti mérkőzésszám (pár elmaradt, ki nem állás, az egyik csapat létszáma a minimum szám alá esett) komoly fizikai, de főleg pszichés terhelést jelentett a „rigóknak”. A statisztika nem tartalmazza a többi, kisebb bajnokság meccseit.

Nem szabad elfeledkezni a pályákat övező korlátoknak támaszkodó szurkolókról sem. Azokról, akik folyamatos bekiabálásaikkal, fenyegető beszólásaikkal igyekeznének a bírókat befolyásolni. Leszámítva a zalaerdődi esetet szerencsére komoly esemény nem történt, ami köszönhető a sporiknak is.

De vajon kik vezetik a megyei meccseket? Mi vonzotta őket erre a pályára? Kik ők? Miután sokan vannak, így – saját tapasztalataimra alapozva, – tipizáltam őket. Természetesen, ha valamelyik spori magára ismerne, az nem a véletlen műve. De nézzük a típusokat:

1.- A profi: – Időben a pályán van, megnézi a kollégái szenvedését az ifjúsági meccs első félidejét. Kimért, mint egy jó revizor ellenőrzi az igazolások érvényességi idejét, megszámolja, hogy meg vannak e a rendezők. Határozott, ha hibázik, nem rest elismeri a hibáját. Csak magázni lehet, hiába ismeri a játékosokat időtlen ideje.

2.- A „balerina”. Bármilyen szabálytalanság történik, ő balettlépések kombinációival sasszézik az akció helyszínére. Lágy, karmesteri mozdulattal, mutató ujját felemelve bök a büntetőpontra. Miután jól ismeri a játékosokat már a hosszú pályafutásának köszönhetően, a meccs előtt és után bátran engedi a tegeződést. De a meccs alatt soha! Másik ismertetőjele, hogy a meccsek után nagyon kiszárad, így a kollégáival meg – megáll a kistelepülések „szórakoztató” egységeinél szomjat oltani.

3.- A lezser: – Megérkezése után terepszemlét tart, visszavonul az öltözőjébe relaxálni. A meccs folyamán egy kis bokarúgás még belefér a férfias kemény játékba. Ha az asszisztense beint, hogy szabálytalanság történt, lazán visszaint, látta, de már megy az akció. A meccs lefújása után lazán vállon veregeti a vesztes csapat valamely játékosát, közölve, legközelebb nyerni fognak.

4.– A bizonytalan: – Már amikor kijön a pályára melegíteni, látni rajta, hogy kétségek gyötrik. A meccs folyamán általában rosszkor sípol. Néha úgy helyezkedik, hogy az asszisztensétől meg tudja kérdezni, jól döntött –e ?

5.– A minimalista jó szemű: – Nos, ő az, aki elfoglalja a kezdőkör sugarát, s mint egy jó karmester onnan vezényli le a mérkőzést. Futás teljesítménye még a minimumtól is messze van. Bízik a jó szemében és az éleslátásában. Ráadásul az ilyen bíróknál a döntéseik zöme be is jön.

6.– A veterán: – Már régen túl van a korhatár tetején, de alacsonyabb osztályú meccseken tevékenykedik. Él-hal a fociért. A meccs után alig tud hazamenni, de hétfőn délután már várja a következő küldését. A hatalmas rutinjának köszönhetően általában sikerrel hozza le a mérkőzéseit.

Természetesen a fenti kategóriák a fejemben születtek meg a sok évi tapasztalataim alapján. Így senkit nem szerettem volna megbántani. Tisztelt Sporik! Mindenki sorolja be magát a szimpatikusnak tartott kategóriába.

De még előtte a megye foci kedvelő szurkolói nevében is szeretnénk gratulálni két sípmesternek, akik most tartották a születésnapi bulijukat a megye egyik legszebb, történelmi vidékén, a Somlón. Nagyon sok boldogságot és még rengeteg sikeresen levezetett mérkőzést kívánunk a 42 éves Kozma Tamásnak és a 22 éves Holczbauer Flóriánnak!

forrás: facebook/fotó:Tóth Beáta

Mi, nézők, drukkerek pedig igyekezzünk megbecsülni a focipályáink nélkülözhetetlen „kellékeit”, a játékvezetőket!

Pozsgai Miklós

Ps: Aki kedvet érez, (16 éves kortól) bátran jelentkezzen játékvezetőnek az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatóságán. (Veszprém, Wartha Vince u.3.)

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!