A lét a tét…- Kész Zoltán betartotta az ígéretét

113

Ne lehetetlenítse el a kormányzat a Pannon Egyetemet. Amióta kiderült az EMMI agrárfelsőoktatási   tervezete, azóta harcol Kész Zoltán független országgyűlési képviselő azért, hogy a Pannon Egyetem egysége megmaradjon.

Kész Zoltán sajtótájékoztatója a Pannon Egyetem előtt. (fotó: Pozsgai Miklós) 

A kiszivárgott anyag szerint a Pannon Egyetem szerves részét képező keszthelyi Georgikon kar, egy újonnan felállítandó budapesti agrároktatási centrumhoz kerülne. Így az 1500 hallgatót oktató, tudományos, szakmai és gazdasági eredményeket kiválóan teljesítő kar elvesztése veszélybe sodorná a veszprémi Pannon Egyetem. Többek között létszámokhoz kötött pályázatokon nem is indulhatnának, amelyek elsősorban tudományos és erkölcsi elismerést hozhatnának az egyetemnek.

A térség országgyűlési képviselője írásban kérdezte, majd interpellálta a szaktárca illetékeseit, de nem kapott egyértelmű választ, azaz nem tagadták, hogy van egy ilyen elképzelése a tárcának.

Kész Zoltán országgyűlési képviselő kezdeményezésére tizenöt köztiszteletben álló közéleti személyiség – professzorok, egyetemi oktatók, Veszprém egykori polgármesterei, a megyei közgyűlés korábbi elnökei, civil szervezet képviselője – az alábbi nyílt levelet küldte el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. A levélírók elutasítják a tárca által készített, a Hazai agrárképzési terület fejlesztése című tanulmányban megfogalmazott kormányzati elképzeléseket, amelyek a Georgikon Kar elcsatolásával ellehetetlenítenék a Pannon Egyetemet. Íme, a Balog Zoltánnak elküldött levél:

Tisztelt Miniszter Úr!

Veszprémet a városért küzdeni képes polgárok tették és teszik sikeressé. Közéletünk fontos része, hogy Veszprém büszke lehet egyetemének múltjára és jelenére. Most egyszerre érezzük, hogy büszkeségünk és egyetemünk jövője van veszélyben. Kiállunk önmagunkért és a városunkért, önbecsülésünkért és a Pannon Egyetemért.

Tisztelt Miniszter Úr! Egy korábbi, az ön minisztériuma által készített munkaanyagból derült ki, hogy a keszthelyi Georgikon Kart az EMMI el kívánja csatolni a veszprémi Pannon Egyetemtől. Ezt a tervet sem a térség országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére, sem parlamenti interpellációjára nem cáfolták, ami aggodalommal tölt el bennünket. Megalapozott szakmai vélemény, hogy a Georgikon Kar leválasztása súlyosan veszélyezteti a Pannon Egyetem fenntarthatóságát.

Nyilvánvaló, hogy a minisztériumi tervezet tévedéseken alapul, az elcsatolás indokaként olyan állítások szerepelnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. A Georgikon Kar az ország egyik legsikeresebb agrárfelsőoktatási intézménye, példamutató gazdálkodással és kiterjedt, magasan jegyzett nemzetközi kapcsolatokkal. Elcsatolása nemcsak a Georgikon sorsát pecsételné meg, hanem az anyaintézmény létét is veszélyeztetné. Ezt az egyetemet elődeink megálmodták, megalkották, és mostanáig értőn fejlesztették, a mi dolgunk a megmentése lett. E levél aláírásával közösen kérjük Önt, hogy álljon el e döntéstől. Meggyőződésünk, ez egyszerre érdeke a veszprémieknek, az egyetemnek és a hazai agrárfelsőoktatásnak is. A mi lokálpatrióta elkötelezettségünk mellett a szakmai érvek és a józan ész is ezt diktálja.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérjük, hogy a politikai szempontú döntés helyett vegye figyelembe szakmai megalapozottságú javaslatunkat. Bölcs döntést vár Öntől egy hazafias, bátor egyetemi város, Veszprém lakossága.

 Veszprém, 2017. március 31.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, volt egyetemi oktató,   

Dr. Polinszky András tudományos munkatárs a Pannon Egyetem volt oktatója,- édesapja, Polinszky Károly az egyetem alapítója, 1949-től (két év kihagyással) 1961-ig az egyetem dékánja, majd 1963-ig rektora volt. Emlékét ma a Polinszky-terem (a Pannon Egyetem legnagyobb előadóterme) és mellszobor őrzi.

Dr. Pósfai Mihály  a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Dr. Szentgyörgyi Szilárd egyetemi docens, Pannon Egyetem

Dr. Padisák Judit professzor, intézetigazgató egyetemi tanár

Dr. Telcs András, egyetemi oktató, Pannon Egyetem

Dr. Abonyi János intézetigazgató, egyetemi tanár, az MTA doktora

Debreczenyi János Veszprém megyei jogú város polgármestere (2006-2010)

Dr. Dióssy László Veszprém megyei jogú város polgármestere (1990-2006), országgyűlési képviselő (1994-1998), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke (1999-2006), a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára (2006-2010), címzetes egyetemi tanár

Maróti Rezső Veszprém város tanácselnöke (1980-1990)

Dr. Zongor Gábor Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke (1990-1998), országgyűlési képviselő (1998-1999), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára (1999-2016)

Kuti Csaba Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének  elnöke (1998-2006), a Pannon Egyetem díszpolgára

Katanics Sándor országgyűlési képviselő (2006-2010),önkormányzati képviselő, DK veszprémi elnöke

Hartmann Ferenc Veszprém város alpolgármestere (2002-2006), a Magyar Szocialista Párt Veszprémi Szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő, frakcióvezető.

Molnár Ernő Lokálpatrióták Veszprémi Egyesületének elnöke

Remélhetően sikerül megnyugtató megoldást találni arra, hogy a Pannon Egyetem a jelenlegi struktúrájában sikeresen tud majd tovább működni.

Pozsgai Miklós

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!