Összefogást a Pannon Egyetemért! Kész Zoltán sajtótájékoztatója (videóval)

56

Kormányzati háttéranyagokból kiszivárgott hírek szerint az EMMI Felsőoktatási kabinetje át akarja alakítani az agrár felsőoktatás szerkezetét. Így, a Pannon Egyetem szerves részét képező Keszthelyi Georgikon karát is el akarják csatolni a veszprémi egyetemtől. Ezért közös összefogásra van szükség, hogy ne sérüljenek a veszprémi egyetem eddigi eredményei, továbbra is magas szinten folyhasson az oktatás, kutatás Veszprémben és Keszthelyen.

Ez a központosító lépés az oktatási kormányzat részéről veszélyeztetné magát az anyaegyetem létét is. Keszthelyen 1500 diák tanul, az ottani oktatók 78 %-a tudományos fokozattal rendelkezik, és maga a kar az elmúlt hat évben 4,3 milliárd hasznot hozott az egyetemnek. Kiegyensúlyozott oktató, kutató munka kerülhet ez által veszélybe.

Kész Zoltán, a térség független országgyűlési képviselője azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy felhívja ennek az áldatlan állapotnak a veszélyére a veszprémiek figyelmét.

Januárban írásbeli kérdést intézett a tárcához, majd március 6-án interpellált ez ügyben. Mind az írásbeli, mind az interpellációra Rétvári Bence államtitkár semmitmondóan válaszolt. Az külön kiemelendő az interpellációs válasznál az államtitkár egy percen keresztül azon poénkodott, hogy milyen fejléces papíron adta be az interpellációt a képviselő.

A tájékoztatón Kész Zoltán kiemelte, hogy Zala megyében a kormányfrakció is támogatja azt, hogy a keszthelyi Georgikon kar maradjon a Pannon Egyetem kebelén belül. Amíg itt Veszprémben ez idáig nem látni semmiféle aktivitást a kar megmentéséért, addig Zala már összefogott.  Pedig, ha a kormányzati kiszivárgott tervek megvalósulnak, akkor a Pannon Egyetem nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, például nagyon sok pályázati lehetőségtől el eshetnek.

A továbbiakban a képviselő ismertette azt a nyílt levelet, amelyet majd el akar küldeni Balog Zoltán miniszternek. Március 31-ig szeretné, ha a pártok helyi vezetői, a volt és jelenlegi polgármesterek, az egyetem tisztségviselői és a civil szervezetek képviselői is aláírnák ezt a levelet.

Kiemelte a levélből, hogy:” Veszprémet a városért küzdeni képes polgárok tették és teszik sikeressé. Közéletünk fontos része, hogy Veszprém büszke lehet egyetemének múltjára és jelenére. Most egyszerre érezzük, hogy büszkeségünk és egyetemünk jövője van veszélyben. Kiállunk önmagunkért és városunkért, önbecsülésünkért és a Pannon Egyetemért... Ezt az egyetemet elődeink megálmodták, megalkották, és mostanáig értőn fejlesztették, a mi dolgunk a megmentése lett.”E levél aláírásával közösen kérjük Önt, hogy álljon el e döntéstől. Meggyőződésünk, ez egyszerre érdeke a veszprémieknek, az egyetemnek és a hazai agrár felsőoktatásnak is. …Bátorságot és bölcs döntést vár Öntől egy hazafias, bátor és bölcs város, Veszprém lakossága.”

Reméljük, sikerül ez az összefogás, és lemond erről a centralizálásról az oktatási kormányzat.

Pozsgai Miklós

 

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!