Évet értékelt Kész Zoltán: “Fordított időkerékben ülünk…”(Videóval frissítve)

50

Megválasztása óta második évértékelőjét tartotta tegnap Kész Zoltán. A megyei könyvtár Kisfaludy termét a kezdésre teljesen megtöltötték az érdeklődők. A független országgyűlési képviselő az évértékelőjét három témakör köré építette fel. Az ellenzék munkájának eredményei, a jelenleg hatalom kritikája, valamint a kormányváltás lehetőségének esélye kapott kiemelt hangsúlyt.

Bevezetőjében fontosnak tartotta kijelenteni, hogy egy normális országban nem bűn mást gondolni, sőt vitázni, véleményt cserélni erény és nem üldözendő. A kormánykritikai elemzés után a nemzetközi helyzet Magyarországra gyakorolt hatásait ecsetelte a képviselő.

Ezután érdekes párhuzamot vont a rendszerváltás után helyzet alakulásával kapcsolatos eseményekről. 1990-ben beköszöntött a valódi „demokrácia”, és ha nem alakul ki egy egység a társadalom tagjai és a politikusok között,, akkor a 2018-as választások után elbúcsúzhatunk a valódi demokráciától. Visszaköszönhetnek az 1985-ös választások és egy új, Hazafias Népfront jelleg alakulhat ki. Hangsúlyozta, hogy 2018-ban reális esély van a jelenlegi kormányzó pártokat leváltani. Ahogy mondta, egy fordított időkerékben ülünk, nem előre, hanem mintha visszafelé menne a kormánypárt.

A tavalyi év belpolitikai eseményei közül kiemelte az ellehetetlenített ellenzéki népszavazásokat, a kormány által 17 milliárd forintból gerjesztett és elbukott kvóta referendumot és az olimpiai aláírásgyűjtést. Kész Zoltán elmondta, hogy 2015-ben ő is megszavazta az olimpiai pályázat támogatását a Parlamentben. De ha ” a lezsírozott közbeszerzésekre üzleti modellt építő gázszerelők levennék a kezüket az olimpiáról, akkor az olimpiapártiak nem hallgatnának, hanem ők követelnék a népszavazást.” Továbbra is hisz az olimpia megrendezésének lehetőségében, de csak akkor, ha nem a mutyizásokra épül a pályázat.

Képviselői munkájáról beszélt ezek után. Élő kapcsolatot ápol a választókerület lakóival, kérdéseiket továbbítja a szakminisztereknek. 199 írásbeli kérdésével ő volt a megyei képviselők közül a legaktívabb. Továbbra is céljának tekinti, hogy tisztuljon a közélet. Elsősorban a korrupciótól kell megszabadulni. Az így felszabadult pénzekből lehetne fejleszteni az egészségügyet, oktatást és a szociális ágazatot.

Konkrét sikernek könyvelte el, hogy addig ostorozta az egészségügyi kormányzatot, míg pótolták a több évtizedes hiányt, és létrehoztak egy osztályt az éber kómásoknak, akik számára eddig nem volt hely a magyar egészségügyben. Több olyan törvénytervezetet nyújtott be, amelyhez hasonlókat nem szoktak pártapparátus nélkül működő függetlenek benyújtani. Jelenleg egy olyan előterjesztésen dolgozik, amely a társasházi törvény igazságtalanságait szüntetné meg, valamint dolgozik az két tanítási nyelvű gimnáziumok érettségi problémájának megoldásán.

Sajnálattal konstatálta, hogy Veszprém város vezetői kerülik a párbeszédet. Kiemelte, hogy szélesebb összefogással sikeresebbek lehetnének a térség problémáinak megoldásai. Úgy vélte azonban, hogy ideje lenne ezen felülemelkedni. „ Döntsék már el végre, hogy Veszprémet akarják képviselni vagy a Fideszt? Mert most úgy tűnik: a Fideszt, hiszen az állampárttól függ az egzisztenciájuk.” Pedig, – ez  meglátása szerint, –  a helyi fideszes városvezetés nem akar négysávos körgyűrűt Veszprém déli részén, nem akar új Völgy hidat, összekötő utat a 8- as és a 82-es út között a tervezett uszodánál, talán már uszodát sem akar, pedig személyes garanciát vállalt a miniszterelnök. Nem szabad elfeledkezni – figyelmeztette a hallgatóságot Kész Zoltán, – a húszemeletes renoválásáról sem, pedig már fel is kellett volna avatniuk.

Kiemelten szólt a Pannon Egyetem körüli várható gondokról. Nevezetesen, mint kiderült egy munkaanyagból a keszthelyi Georgikon karát a gödöllői Szent István Egyetemhez kívánja csatolni az oktatási tárca. Ez azzal járna, hogy a veszprémi egyetem elveszítené az egyetemi rangját, visszafejlődne. Kész Zoltán erőteljesen kritizálta Veszprém városa vezetését, miután a polgármesternek felajánlott segítségét, amelyre a polgármester a  válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy szükségtelennek tartja a közös fellépést az ügyekben. Kész Zoltán kijelentette: ő nem fog meghátrálni, mindent megtesz, hogy a Fidesznek ne legyen esélye sehol a csendes mutyikra.

Ezután a térség települései polgármestereinek nehéz helyzetéről beszélt. Általában jó a kapcsolata a települési vezetőivel, a többség már a felsőbb elvárások ellenére partnereként áll mellé. Ahogy jellemezte: „ a jelenkor Pap Jánosai igyekeznek uralkodni felettük, a „gyűlölt” Brüsszelből érkező források elosztásánál úgy tesznek, mintha a saját mellényzsebükből, kegyként juttatnának alamizsnát egy-egy településnek, és cserébe kikötik: ne barátkozz ellenzékiekkel, ha nyerni akarsz a pályázatokon.”

Meggyőződése a képviselőnek, ha marad a jelenlegi hatalom, előbb a 2000 főnél kisebb településeken, majd később országosan is felszámolják az önkormányzatiságot. Olyan központi rendszert akarnak beindítani, amely kiürítené a helyi önkormányzatok szerepét, ezzel feleslegessé tenné az önkormányzatokat.

Kijelentette: Magyarországon ma többen vannak, akik kormányváltást akarnak. „Többen vagyunk, s ahogy Veszprém bizonyította józanságát két évvel ezelőtt, úgy fogjuk megmutatni, hogy igenis lesz 106 Veszprém 2018-ban.” Ezzel nem csak a kormányzatnak üzent, hanem az ellenzéki szerencselovagoknak is, akiknek eszük ágában sincs nyerni.

Beszéde végén kihangsúlyozta, hogy olyan többségre van szükség, akik megtudnak állapodni abban, hogy „megtalálják a 106 legjobb helyi jelöltet a választókerületekben, így maximálva a szavazatokat a fideszes párttitkárokkal szemben. Helyi erővel, hiteles jelöltekkel elérjük az új rendszerváltást,” – fogalmazott, majd hozzátette: „Én magam vállalom, hogy a kormányváltáshoz szükséges és a veszprémiek és környékén élők akarata szerinti legjobb döntést hozom majd meg ezzel kapcsolatban.”

Idézett egy felmérést, amely szerint a Fidesz jelöltje az MSZP jelöltjét 35-19-re, a DK jelöltjét 34-21-re győzné le, Kész Zoltán viszont 33-27-re nyerne a választókerületében.

Az alig több mint félórás évértékelő kerek áttekintést adott a képviselő munkájáról, a bel és külpolitikai helyzetről, valamint ezek a veszprémiekre való hatásairól.

Pozsgai Miklós

 

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!