Társadalmi felzárkózás és integráció(frissítve+videó)

73

A veszprémi Hangvilla Kamaraterme adott helyet ma délelőtt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének IV. konferenciájának. A meghívottakat Dr. Gémesi  György, Gödöllő polgármestere és a MÖSZ elnöke, valamint Kész Zoltán, a térség független országgyűlési képviselője köszöntötte.

moszkonf-2

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő(Veszprém 01 OEVK) köszönti a megjelenteket.

Ezután Pergő Margit, Berhida polgármester asszonya ismertette az un. „berhidai modellt”. Kiemelte, hogy a településükön sikerült a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása, és integrációja. Igaz, hosszú és kemény munka előzte meg azt, hogy elmondhassák, ma már relatíve jól állnak a felzárkóztatás területén.

moszkonf-9

Pergő Margit Berhida polgármestere.

A munkára serkentő társadalmi integráció fontos eleméről beszélt Üveges Gábor, a Hernádszentandrási polgármester. Az önfenntartás és a biogazdálkodás megszervezése, beindítása eredményezte a borsodi kistelepülésen azt, hogy kevés a leszakadt ember, mert a gazdálkodás eme formájával sikerült a község lakóit felzárkóztatni.

Örömmel számolt be sikereikről Kistokaj polgármesterasszonya Ambrus Gyöngyi. Ma már a szomszédos településekről is járnak az iskolájukba. Elmondta, hogy a társadalmi felzárkóztatás egyik alappillére az oktatás kérdése. Ezért is igyekeznek a lehető legjobb feltételeket biztosítani az oktatásnak.

Szintén az oktatás, a jövő nemzedékének nevelését emelte ki a következő két előadó. Dr. Nagy Emilia, a Hálózat a tanszabadságért Mozgalom tagja az iskola, a szülői és az iskolai háttér egységes értelmezését emelte ki. Fontosnak tartják e hármas egységnek a harmonizálását, mert csak így kerülhetnek ki az életbe azok a fiatalok, akik továbbvihetik az élhető jövőt.

moszkonf-13

Ambrus Gyönyi, Kistokaj polgármestere és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja.

Pilcz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik kulcsfigurája, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára az egyre romló, központosító közoktatás anomáliáit vette sorra. Papíron ugyan látszat engedményeket ad az oktatási kormányzat, ám nincsenek összhangban a kapcsolódó törvényekkel ezek. Példaként említette, hogy az első osztályban 30 perc tanítás után más irányú elfoglaltságokat lehet adni a diákoknak. Például játszhatnak, pihenhetnek, sétálhatnak. Igen ám, viszont a Nemzeti Alaptanterv kötelezően elvégzendő tananyaga 45 percre van kiszabva. Azaz, ha betartják a tanítók a 30 perces „szabályt”, nem tudják megtanítani a NAT által előírt tananyagot! Pelcz Olivér sorra vette ezeket az anomáliákat.

moszkonf-7

A hallgatóság. (fotók: Pozsgai Miklós)

Az előadások után un. „panelbeszélgetés folyt le a résztvevők között Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ Polgármesteri Tagozat elnökének moderálásában. Elsőként Veszprém volt polgármestere kért szót. Elmondta, ő mindig is Fideszes volt, és soha nem lesz baloldali. Mindezeket elől járóban azért szögezte le, mert ő már 2013-ban jelezte a kormányfőnek és a helyettesének, hogy nem jó felé halad a kormányzópárt és annak a vezetése. Reagálására a mai napig nem kapott választ.Jásd és Úrkút polgármester asszonyai a Hernádszentandrási polgármestertől szerettek volna hasznos tanácsot kapni, hogyan lehetne a településeiken lassan apatikussá váló lakókat a közösség javára mozgósítani? A borsodi polgármester konkrét választ nem tudott adni, de azt javasolta, hogy a polgármesterek járjanak elől jó példával.

moszkonf

A konferencia végén Dr. Gémesi Györgyöt kérdeztük:

  • Egy tartalmas konferencián vagyunk túl. Ön hogyan ítéli meg a mai délelőttöt?
  • Nagyon hasznos volt. A társadalmi felzárkóztatásról volt szó, önkormányzati szemüvegen keresztül, illetve a közoktatás és a társadalmi felzárkóztatás lehetőségeinek kapcsolódásai pontjairól. Nagyon jó gyakorlatokat láttunk a roma kisebbség felzárkóztatásáról. Azt gondolom, aki ebben a kérdésben szeretne jó megoldásokat találni, menjen el bátran az önkormányzatokhoz, nézze meg ezeket a jó gyakorlatokat, ebből lehetne egy átfogó, nagy gyakorlatot alkotni és azután megvalósítani, ami ezekre a kérdések, különösen a kisebb településeken, a vidék Magyarországán választ tud adni.

Pozsgai Miklós

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!