Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

54

Hiába várták a hazai nagybankok a decemberi nagy rohamot: az 54 ezer lejáró TBSZ-számlának még a harmadát sem újították meg a tulajdonosok, és az idei TBSZ-nyitások is mérsékelt keresletet mutatnak az egyébként vonzó adózási lehetőségeket nyújtó befektetési lehetőség iránt. Az idén eddig nyitott 10 ezer számla a nagybankok TBSZ-állományának alig 5%-át teszi ki. Érdekes, hogy míg értékben és darabszámban is egyértelműen a befektetési számlák dominálnak a TBSZ-eken belül, van olyan nagybank, ahol számosságukat tekintve népszerűbbek a betéti számlák. Cikkünkben hat érdekes ábrán mutatjuk be, mekkora megtakarításokat tartanak TBSZ-ben a magyarok, idén eddig hány új TBSZ-t nyitottak és melyik nagybank a legnépszerűbb, ha új számlanyitásról van szó.

 

Portfolio Tanácsadó Központ – A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon – profi megoldások

Tavaly novemberi körkérdésünkre a megkérdezett nagybankok azt válaszolták, nagy rohamra számítanak decemberben, legalábbis, ami a lejáró TBSZ-ek megújítását illeti. Mostani cikkünkben többek között ennek is szerettünk volna utánajárni, kérdéseinkre az alábbi pénzintézetektől kaptunk választ: Budapest Bank, CIB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank és UniCredit Bank.

2015.11.05 05:50Ez lesz az új lakossági őrület? – Nagy roham jön decemberben

Mi az a TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy ötéves futamidővel rendelkező megtakarítási forma, amellyel a befektetési időtávtól függően akár adómentes hozamra is szert tehetünk. A TBSZ-nél betéti és befektetési számla közül is választhatunk attól függően, hogy milyen befektetéseket szeretnénk a számlán tartani. A befektetési időtáv a felhalmozási és lekötési időszakra különíthető el: a felhalmozási időszak a TBSZ megnyitásának naptári éve, a lekötési időszak pedig az ezt követő naptári évtől kezdődő 5 év.

Ha a lekötési időszak harmadik évének letelte előtt bontjuk fel a szerződést, akkor a befektetések hozamára 15%-os kamatadót és 6%-os ehót kell fizetni. Amennyiben 3 év letelte után nyúlunk hozzá a befektetéshez, akkor 10% kamatadót kell fizetni, az 5 éves időtáv lejárta után pedig kamatadó- és eho-mentesen vehetjük fel a megtakarításon elért hozamot.

 

Az OTP-nél van a legtöbb TBSZ

A nagybankok tájékoztatása szerint összesen jelenleg több mint 202 ezer darab TBSZ-t tartanak náluk a hazai ügyfelek 700 milliárd forintot meghaladó értékben. Utóbbira nem rendelkezünk minden bankhoz konkrét adatokkal, de annyit tudni lehet, hogy csak

  • az OTP-nél 400 milliárdot,
  • a K&H-nál 200 milliárdot és
  • a Budapestnél 60 milliárdot tartanak TBSZ-en a magyarok.

Darabszámot tekintve egyértelműen uralja a mezőnyt az OTP 80 ezer számlájával, emellett kiemelkedik még a mezőnyből a K&H 47 ezret meghaladó és a CIB közel 33 ezres állománya. A TBSZ-ek megoszlásánál viszont érdekes, hogy míg a nagybankok többségénél a befektetési számlákból van több, addig az OTP-nél egyértelműen a betéti számlák dominálnak. A CIB közel 6 ezer betéti számlájától eltekintve a többi megkérdezettnél csak 1-2 ezer betéti számlát tartanak az ügyfelek.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

 

54 ezer számla járt le tavaly

Ahogy novemberben is megírtuk, tavaly decemberben 54 ezer számla járt le, akkor a megkérdezett bankok nagy rohamra számítottak a megújítási igények miatt az év utolsó hónapjában. A feltételezésnek megvolt az alapja, főleg úgy, hogy tavaly volt az első olyan év, amikor lejáró TBSZ-ekről kellett dönteni, miután 2010-ben indult itthon a konstrukció.

A legtöbb számla nem meglepő módon az OTP-nél járt le, ott összesen 8 ezer betéti és 10 ezer befektetési számla. Viszonylag magas lejáró állománnyal bírt az MKB is összesen több 12 ezer számlával, a K&H-nál és a CIB-nél pedig 10 és 9,4 ezer számlánál kellett dönteni a megújításról az ügyfeleknek. A megkérdezetteknél összességében a befektetési számlákból volt a legtöbb lejáró (33 ezer darab), a betéti TBSZ-ekből pedig közel 21 ezer járt le 2015-ben.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

 

A legtöbbet a K&H-nál újították meg

Ehhez képest már korántsem fest olyan pozitív képet a lejáró TBSZ-ek megújítási aránya. Ez alapján elmaradt a várt roham decemberben, a lejáró számláknak még harmadát sem újították meg az ügyfelek, a többség tehát a TBSZ megszüntetése, illetve a részleges pénzkivétel mellett dönthetett. A típusok között a megújítási arány a befektetési számláknak kedvez: itt ugyanis a lejáró számláknak a több mint 40%-át meghosszabbították, míg a betéti számláknál ugyanez az arány még a 8%-ot sem éri el.

Bankonként a lejáró TBSZ-ek közül a legtöbbet a K&H ügyfelei újítottak meg, ott a lejáró állomány 47,5%-át vitték tovább. Ugyancsak 40% felett volt a Budapestnél is megújítási arány, az OTP-nél ez 39%-ot tett ki. A lejáró TBSZ-ek közül a legkevesebbet az MKB-nál vittek tovább az ügyfelek tavaly, az állomány alig több mint 15%-át.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?
Novemberben a megkérdezett bankok TBSZ-állománya még meghaladta a 224 ezer darabot, azonban a lejáró TBSZ-ek mennyiségét a megújítások és a megújításokon felüli új nyitások sem tudták kompenzálni.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

 

200 milliárdnyi TBSZ-ről kellett dönteni

Abban már nem voltak olyan közlékenyek a bankok, hogy a lejáró 54 ezer számla pontosan mekkora összegű befektetési állományt takar, de a kérdéseinkre választ adó négy banknál ez az összeg így is meghaladta a 200 milliárd forintot. Az OTP megbontott adatokat nem kívánt közölni, de azt megtudtuk, hogy náluk összesen 81 milliárdnyi TBSZ-befektetés sorsáról kellett dönteni tavaly év végén. A CIB-nél nagyjából egyforma összegű állományok jártak le mindkét számlatípusnál, míg például a K&H-nál összegben is a befektetési számlák domináltak.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

 

Döcögősen megy a szekér

A nagy roham az idei első hónapokban is elmaradt, nem segített úgy látszik ezen az sem, hogy a kamatadó a korábbi 16%-ról 15%-ra mérséklődött, amellyel így még kedvezőbb feltételek mellett lehetne hamarabb hozzájutni a befektetésekhez. A megújított TBSZ-eken felül újonnan alig több mint 10 ezer számlát indítottak idén a megkérdezett bankoknál a magyarok, ezen belül is a legtöbbet, összesen 4 ezret az OTP-nél, de nem sokkal marad le a CIB sem összesen több mint 3300 számlával. Ezzel az év első négy hónapjában indított számlák a teljes állomány 5%-át teszik ki, a típusokat tekintve pedig úgy tűnik, idén is a befektetési számlák lesznek a népszerűbben, bár ez a bankbetétekre kapható alacsony kamatokat nézve nem meglepő.

Nagy roham helyett lufi: hogy lesz ebből lakossági őrület?

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!