Mi lenne, ha a Hungária körúton belül mindenki kapna évi 50 ezret?

62

Mi lenne, ha minden budapesti, aki a Hungária körgyűrűn belül lakik, kapna évi 50 ezer forintot? Pusztán azért, mert ott él. Az ötlet elsőre elég mellbevágóan hangzik, de Tóth Csaba a PhD-dolgozatában teljesen komolyan veszi végig a gondolatot. Az önkormányzatok ugyanis most is szétszórnak fejenként ennyi (vagy még több) pénzt a közterületen parkolók közt azzal, hogy ingyenes parkolóhelyeket adnak. Csak ez persze nem annyira igazságos, hiszen így csak azt támogatják, aki az utcán parkol. Mi lenne, ha a helyben lakók is fizetnének dugódíjat és parkolódíjat, viszont ehhez mindenki kapna támogatást? Az is, akinek nincs kocsija.

Az elmúlt hónapokban több mint ezren (köztük kb.  200 Urbanista-olvasó ) töltöttek ki egy kérdőívet, ami egy PhD-kutatásához kellett. A témája Budapest tágan értelmezett belvárosa (Pesten a Hungária körúton belüli, Budán a Lágymányosi hídtól a BAH-csomóponton és a Széll Kálmán téren át az Árpád hídig tartó terület) volt: ki mit zavar a legjobban, és milyen változásokat szeretnének. A felmérés lezárása után Tóth Csaba nem csak a részletes eredményeket küldte el nekünk, de a megoldáson is elgondolkodott.

Az ötletnek ugyan számos bökkenője van (papíron alighanem a fél ország „beköltözne” például a Hungária körúton belülre), de mindenesetre elgondolkodtató a felvetés.

Az alábbiakban egy rövid összefoglalót és néhány érdekes elemet olvashattok ebből.

A belvárosban számos problémát okoz az intenzív autóhasználat:

  • Légszennyezés (elsősorban a szálló por).
  • A zöld, illetve a gyaloglásra, illetve nem közlekedésre használt szabadtéri közterületek hiánya. (Erzsébetvárosban pl. kevesebb mint 50 ezer m² nem közlekedésre használt szabadtéri közterület van, és úgy 100 ezer m² járda. Ezzel szemben van legalább 80 ezer m² közterületi parkoló, illetve 120-150 m² útfelület. A belvárosban a rendelkezésre álló szabadtéri terület kb. felét kizárólag autók használják, az a gyalogosok számára elveszett terület.)
  • Zaj, illetve
  • a piszkos utcák/parkok (utóbbi leglátványosabb jele a fekete hó).

Az autóhasználatot csak gazdasági ösztönzőkkel lehetne érzékelhetően csökkenteni. Ha pl. lenne a belvárosiak által is fizetendő parkolási díj, akkor várhatóan sokkal kevesebben parkolnának az utcán, és így könnyebben lehetne sétálóutcákat kialakítani, járdát szélesíteni, fákat ültetni stb.

A gazdasági ösztönzőket ugyanakkor a társadalmi igazságosság felől is meg lehet közelíteni. Az, hogy a belvárosban élők ingyen (vagy csak néhány ezer forintos adminisztrációs díj fejében) parkolhatnak, tulajdonképpen elég erős kivételezés, hiszen jelenleg a belvárosi autótulajdonosok több szabadtéri közterületet használhatnak ingyen (amiért csak adminisztrációs költséget fizetnek), mint az autóval nem rendelkező belvárosiak. Mivel az utóbbiak nem használhatják ezeket a parkolókat, semmilyen támogatást sem kapnak, amit az autótulajdonosok ne vehetnének igénybe. A belvárosiak ingyenes parkolása

olyan, mintha a tengerimalac-tulajdonosoknak járna ingyen a tengerimalac-tartásához szükséges ketrec.

A belvárosban autóval közlekedők pedig erősen hozzájárulnak sok belvárosi egészségügyi és életminőségi problémájához, amit semmilyen módon nem ellentételeznek, ami szintén kivételezésként értelmezhető. Pedig nem arról van szó, hogy azt nem lehetne.

Ha pl. egy szabályosan közlekedő gyalogost elüt egy autó, és emiatt egészségkárosodása lesz, az autós biztosítója milliókat fizet ki kártérítésként. Ehhez hasonlóan a belvárosi autóhasználók is fizethetnének a belvárosiak egészségkárosodása miatt. A kérdőív ezért az autóhasználók fenti kivételezésével kapcsolatban is kikérte a kitöltők véleményét.

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!