Párhuzamos társadalmak: Negyedek, ahova még a rendőr sem teszi be a lábát

67


Donald Trump szerint Londonnak vannak olyan területei, ahova még egy rendőr sem mer bemenni. A brit főváros polgármestere azonnal cáfolta az amerikai elnökjelölt-aspiráns szavat, több rendőr azonban igazat ad az nagyszájú milliárdosnak.

Bár Donald Trump menetrendszerűen ontja magából a minimum megosztó mondatokat, egy múlt heti kijelentése talán minden eddiginél jobban lecsapta a biztosítékot. Az ingatlanmágnás ugyanis azt vetette fel, hogy

le kell álltani a muszlimok beengedését az Egyesült Államokba, mert a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

Az elnökjelölt-aspiráns kampánymenedzsere azt is hozzátette, hogy a tilalom mindenkire vonatkozna, vagyis nem csak a bevándorlókra, hanem a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is.

Johnson: Ez nevetséges

Trump többek között azzal magyarázta a javaslatát, hogy Londonnak már vannak olyan részei, ahova már egy rendőr sem meri betenni a lábát. London konzervatív polgármestere természeten sietve visszautasította a kijelentést. Boris Johnson szerint Trump kijelentései nevetségesek, a londoni rendőrök pedig remek munkát végeznek. „Londonban és New Yorkban is folyamatosan esik a bűnözési ráta.

Az egyetlen ok, amiért nem mennék New York egyes környékeire, az a kockázat, hogy összefuthatok Trump úrral” – tette hozzá a polgármester.

A Scotland Yard is reagált az ügyben, és határozottan cáfolták a milliárdos ingatlanmágnás szavait, valamint megkérték Trumpot, hogy vegyen részt egy testületi eligazításon, ahol tájékozódhat arról, hogy milyen rendészeti intézkedések vannak a brit fővárosban. 

Elv
ágott fékcsövek, megrongált autók

Nem minden rendőr osztja azonban munkaadója és Boris Johnson polgármester álláspontját. Egy yorkshire-i zsaru egy netes fórumon például arra panaszkodott, hogy egy vezetőségi utasítás értelmében nem viselheti az egyenruháját a saját autójában, mert félő, hogy megtámadják. Hozzátette: ebben az esetben nem tévedett Trump.

„A vezetőink vagy alulinformáltak, vagy nem őszinték.

Trump rámutatott valamire, ami nyilvánvaló, és amit nem vagyunk hajlandóak beismerni.

Vajon az amerikai rendőrség vezetői betiltanák az egyenruha viselését, mert félnek, hogy megölik a zsarukat a szélsőségesek? Ez abszolút antidemokratikus lenne, és soha nem történhet meg. Az Egyesült Királyságban mégis elfogadjuk ezt” – írta a rendőr.

Egy lancashire-i pedig arról beszélt a Daily Mail-nek, hogy vannak Prestonnak olyan muzulmán negyedei, ahol már a járőrözéshez is engedélyt kell kérni a helyi muszlim vezetőtől. Egyes rendőrök közben arról számoltak be, hogy többször elvágták a szolgálati autók fékcsöveit, de arra is volt példa, hogy az egyenruhások saját autóját rongálták meg.

Egy női tisztviselő amiatt panaszkodott, hogy ha valakit megölnének vagy elrabolnának egy furgonnal, azt úgy kezelnék mint egy egyszeri eseményt, ami nem ok arra, hogy változtassanak a brit rendészeti módszereken. A Scotland Yard egyik embere szintén a témához hozzászólva elmondta, hogy szerinte „igenis iszlamizálódás megy végbe”, és azt is hozzátette, hogy „egyes negyedekben különösen ébernek kell lenni munka közben.”

Saját törvények szerint élnek

2014-ben nagy vihart kavart, amikor Tom Winsor, a királynő egyik legmagasabb rangú rendőrségi tisztviselője arra panaszkodott, hogy vannak olyan kisebbségi csoportok, amik „hátat fordítottak a rendőrségnek”. A The Timesnak akkor arról beszélt, hogy vannak olyan máshonnan származó közösségek, akik egyáltalán nem tartanak igényt a rendőrségre.

“Szívesen megnevezném ezeket a szóban forgó közösségeket, vannak ugyanis olyan más kultúrából származó közösségek, akik inkább a saját magukat rendszabályozzák” – tette hozzá.

A rendőr arról is beszélt, hogy vannak olyan városok, ahova sosem megy ki a rendőrség, mivel soha nem is hívják őket. Soha nem tudnak semmiféle ügyről, mivel az ügyes-bajos dolgaikat maguk között rendezik, a közösségen belül. “Nekik megvan a saját maguk igazságszolgáltatása, Winsor szerint egyes környékeken a nullához közelít a szám, ahányszor kihívták a rendőrséget” – jelentette ki.

Elmondta: fogalmuk sincs, hogy ezeken a közösségeken belül milyen törvényellenes cselekedeteket követnek el. „Olyan ez, mint egy zárt könyv. Mivel nem mehetünk oda, nem tudjuk, mi történik ott. Bármi lehet a legkisebb bűncselekménytől kezdve a legextrémebb gyilkosságokig.”

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!