Ha hitelből vesz ajándékot, nagyon oda kell figyelnie

36


Karácsonykor sokan vesznek áruhitelből ajándékot vagy mást, ilyenkor viszont különösen oda kell figyelni, hogy mire szerződik az ember, írta az MNB.

Tíz-harminc százaléknyi különbség is lehet az ilyesmi hitelek közt.

Az apróbetűs részekben el lehet veszni, hogy miért miféle díjakat számíthatnak fel. Arra kérnek ezért mindenkit, hogy nézze meg alaposan THM-et, a teljes hiteldíj mutató mutatja meg , hogy szinte az összes költséggel együtt mennyibe fog kerülni a hitel.

 Az átverésekre külön figyelni kell, a maximális THM most ugyanis személyi kölcsönöknél (az úgynevezett “gyorskölcsönöknél) 25,65 százalék, a hitelkártyák, áruhitelek, kézizálog-kölcsönök és folyószámlahitelek esetében maximum 40,65 százalék. Azért most, mert a jegybanki alapkamat függvényében vannak ezek megadva. 

Az MNB-nek egyébként van egy hitelkalkulátora, ahol meg tudja nézni, hogy mire készülhet fel az egyes konstrukcióknál. Sajnos viszont csak a THM-et nem elég nézni, ezen kívül is bőven lehetnek költségek, és nem is csak rendkívüli esetben, szóval igazából nem kerülhető el az apróbetűs részek átnézése sem.

A THM-en túl is van durvulás

A THM-ben nincs benne a futamidő során az ügyfél döntése alapján felmerülő költségeket, például a futamidő-hosszabbítás díját vagy a késedelmi kamatot. Ezek mértéke magas is lehet. A „karácsonyi” kölcsönhöz kapcsolódó banki folyószámla vagy hitelkártya költsége akkor a THM része, ha ezek a kölcsönszerződés kötelező kiegészítő elemei. Ha viszont szabadon választhatók, akkor terheik nem számítanak bele a teljes hiteldíjba. Ugyancsak nem számolandó bele a THM-be a választható úgynevezett otthonszolgáltatási díj (vagyis, ha a hiteltörlesztést otthon és nem a bankfiókban is lehet teljesíteni).

Az MNB fogyasztóvédelmi részlege ezért azt kéri, hogy még a szerződés megkötése előtt mindenki olvassa el a THM-en kívüli költségekről szóló részeket is.

Index.hu

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!