Isten éltessen, Piedone!

24


Tuff! Van olyan munkavállaló széles e hazában, aki ne utánozná legalább hetente egyszer a klasszikus Piedone-saller hangját? Nyolcvanhat éves a jó öreg pofozógép. Üss még sokat, papa!

Ma, vagyis október harmincegyedikén 86 éves Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer, alias Piedone, alias Charlie Firpo, alias…

Kedvenc pofozógépünk 1929-ben, Nápolyban született. Szülővárosára annyira büszke, hogy egyik filmjében azt mondja, „nem olasz, hanem nápolyi vagyok”.

A fiatal Carlo kiváló úszó és vízilabdázó volt: ő az első olasz, aki egy percen belül úszta a száz méter gyorsot. Később hazája vízilabda-válogatottjának tagja lett. A sporttal 1967-ben hagyott fel, amikor aláírta első filmes szerződését Hollywoodban.

kép: Wikipédia
kép: WikipédiaElőtte is szerepelt már a vásznon, először 1951-ben, a Quo Vadis című, a Római Birodalom idején játszódó drámában, Néró egyik testőrét alakította, még szöveg nélkül. Amerikában egy westernnel debütált: „Isten megbocsát, én nem!” Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg a szakállát, és vette fel a Bud Spencer művésznevet, és itt találkozott először honfitársával, későbbi legendás partnerével, Mario Girottival, vagyis Terence Hillel.

terence hill bud spencer (terence hill, bud spencer, )
Bud Spencer és Terence HillTizenhét filmet forgattak együtt, eleinte spagetti westerneket, majd 1974-ben jött a „Mindent bele, fiúk!” és a „Különben dühbe jövünk” – ezek már az akkori mában játszódnak. Utolsó közös filmjükben visszatértek a vadnyugatra: a „Bunyó karácsonyig” 1994-ben jelent meg.

Bud Spencer azóta sem hagyott fel a filmezéssel, olyannyira, hogy jelenleg is készülőben van egy film, amiben játszik: a „Keoma Rises” című western.

Isten éltessen, Carlo, Bud, Piedone, üss még sokat nekünk.


Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!