Szárnyalt az OTP, erősödött a forint

55


Közel 4 százalékkal ugrott meg a hét utolsó kereskedési napján a bankpapír, a forint a fontosabb devizákkal szemben jól teljesített.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,60 pontos, 1,53 százalékos emelkedéssel, 21 941,42 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest, a Magyar Telekom és a Richter-papírok árfolyama nem változott.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy pénteken a nemzetközi pozitív hangulatnak köszönhetően emelkedtek a régiós bankrészvények árfolyamai, leszámítva a lengyeleket, ahol még mindig gondok vannak a svájci frank hitelek átalakításával. Kiemelte: a hazai piacon is a legnagyobb befektetői érdeklődés a banki részvény, az OTP iránt mutatkozott, erős volt a Mol is a pozitív nemzetközi hatásoknak köszönhetően, valamivel gyengébben szerepeltek a Richter és a Magyar Telekom részvényei, ami annak tudható be, hogy optimista tőzsdei hangulatban jellemzően a defenzív szektorokat kevésbé keresik.

A Mol 150 forinttal, 1,14 százalékkal 13 340 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 210 forinttal, 3,83 százalékkal 5700 forintra nőtt, forgalmuk 8,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott 397 forintot ért, forgalma 96,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama nem változott 4571 forintot ért, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A forint is jól teljesített pénteken, és a főbb devizák mindegyikével szemben erősödni tudott. A legkisebb mértékben az euróval szemben növekedett a magyar fizetőeszköz, péntek délután 311,30-on jegyezték a közös európai devizát. A dollár 274 alá csúszott, és a svájci frankra is 285 alatt születtek kötések fél 6 körül.

Az állampapír piacon hétközben számos érdekes mozgást láthattunk, a hétvégére viszont megnyugodtak a kedélyek, és egy-két bázispontos mozgás volt, igaz ez minden lejárat esetében hozamemelkedést jelentett. A legjelentősebb, 3 bázispontos változás a 12 hónapos állampapíroknál történt.

MTI/mfor.hu

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!