Kvóta: nem megoldás, de erős üzenet

19


Miközben az Orbán-kormány nem az Európai Unióval szeretne együttműködni a menekültválság kezelésében, hanem továbbra is a különutas szerepet játssza, s inkább a visegrádi országokkal próbál összefogni abban, hogy az uniós kvótarendszert hogyan lehetne bojkottálni, a terv nagy valószínűséggel “nélkülünk” is átmegy. A kvóta nem végső megoldás, de erős üzenet lehet a világ felé, hogy az EU nem kiüresedett intézmény, hanem egységes politikai közösség.

Sokáig eltart még a menekültválság, éppen úgy, mint a menekültek európai uniós tagállamok közötti méltányos elosztását szolgáló állandó rendszer kialakítása – mondta az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a németországi Passauban. Jean-Claude Junckera bajor-osztrák határon fekvő városban -, ahol az utóbbi hónapokban több százezer menedékkérő lépett be Németországba – jelezte: a következő hónapokban javaslatot tesz egy állandó menekültelosztási rendszerre. Az elképzelés alapja az emberiesség és a józan ész, de megint “őrült sokáig” tart majd, mire a tagállami kormányok elfogadják azt – fogalmazott. Juncker azt is megjegyezte: Európában nincsen szükség “újabb falakra”, főleg nem uniós tagországok között.

Az Európai Bizottság feje nem először fogalmazott meg nyílt kritikát a magyar menekültpolitikával szemben, s szorgalmazta a 28 tagállam összefogását, értékalapú fellépését az ügyben. Hosszú távon semmit nem fog megoldani, az uniós tagállamok vezetői és szakértők mégis fontosnak és az Európai Unió (EU) erejét és egységét bizonyító intézkedésnek tartják a kvótarendszert. Már csak ezért sem sok jóra számíthat Orbán Viktor a jövő heti uniós csúcstalálkozón. Az EU állam- és kormányfői a menekültügy fejleményei miatt a hét végén ismét asztalhoz ülnek, ahol – az előző csúcshoz hasonlóan – a magyar miniszterelnöknek továbbra sem lesz sok támogatója a kötelező kvótarendszer elleni harcban.

Az összesen 120 ezer Olaszországban, Görögországban és Magyarországon regisztrált (16 ezer olaszországi és 50 ezer görögországi, illetve 54 ezer magyarországi) menekült EU-s tagállamokban történő szétosztásáról szóló tervről a múlt héten döntöttek az EU belügyminisztereinek tanácsában, amelyet végül Magyarországon kívül Szlovákia, Csehország és Románia sem támogatott. Pedig eredetileg a programnak köszönhetően Magyarországról került volna el a legtöbb menekült. Elkerülés alatt csupán átirányításukat kell érteni egy másik tagállamba, hogy ott várják meg a menedékkérelmük elbírálását. Ez azonban Orbán Viktornak nem kellett, a magyar kormány úgy ahogy van, elutasítja a tanács döntését, s Robert Fico szlovák miniszterelnök is bejelentette már, hogy az Európai Bírósághoz fordul.

Vélhetően a magyar kormány is erre készül, méghozzá a parlamenti pártok bizonyos fokú támogatásával. Az EU vezetőinek növekvő rosszallása ellenére ugyanis Orbán továbbra is úgy gondolja, hogy nem szabad bevezetni a kötelező kvótákat, ennek érdekében kedd reggelre még a magyar parlamenti pártok frakcióvezetőit is összehívta a Parlamentbe. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülés után azt mondta, a kormányfő utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek – az ötpárti tanácskozás alapján – élvezni fogják a parlamenti pártok többségének támogatását.

nepszava.hu

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!