Vallási túra a Bakonyon keresztül

44

Egy kis ajánló a vallásturizmus kedvelőinek!

A vallási tematikus út kiindulópontja Pannonhalma, ezután továbbutazunk a Bakony fővárosába, Zircre. A következő állomás a Zirchez közeli Bakonybél. Bakonybélből Veszprém felé vesszük az irányt, az utolsó helyszín pedig a Balaton egyik gyöngyszeme, Tihany.

panorama bakony nagykep 3d14f

A vallási tematikus út kiindulópontja Pannonhalma, ezután továbbutazunk a Bakony fővárosába, Zircre. A következő állomás a Zirchez közeli Bakonybél. Bakonybélből Veszprém felé vesszük az irányt, az utolsó helyszín pedig a Balaton egyik gyöngyszeme, Tihany.

Pannonhalma

A bencés apátság tövében épült város 1996 óta az UNESCO világörökség része.

Az Apátságban található látnivalók:

        Főapátság

        Bazilika

        Könyvtár

        Pannonhalmi Apátsági Pincészet

        Viator Apátsági Étterem és Borbár

        Apátsági Major Látogatóközpont

pannonhalma 3b71a

A bencés apátság mellett több különleges látnivaló is várja az ideérkezőket:

Kelemen Krizosztom Emlékkő:
(Dózsa György u. 1.)

Az 1950-ben elhunyt Kelemen Krizosztom volt pannonhalmi főapát emlékére avatták fel az emlékművet. A II. világháború alatt számos életet mentett meg.

Pápai emlékkereszt:
(Kisfaludy u. mögött, a sportpályánál)

II. János Pál Pápa látogatásának 10. évfordulója alkalmából állították a keresztet, mely az évek során zarándokhellyé is vált.

Holocaust Emlékmű és Zsinagóga:
(Szabadság tér)

Az emlékművet a városból és a térségből a második világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére állíttatta a Karzat Kultúrközpont Alapítvány 2004-ben.

Szent István dombormű:
(Vasútállomás)

A bronz dombormű a vasútállomás épületének falán fogadja a látogatókat, mely azt az eseményt ábrázolja, amikor Szent István király Szent Márton hegyéről (Pannonhalmáról) indult Koppány ellen.

Szoborpark:
(Szabadság tér, Liget)

A város központjában, a főtér alatti parkban található a szoborpark. Felette, a templom melletti téren áll a város védőszentjének, Szent Mártonnak a szobra. Az emlékhely a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal része.

Római Katolikus Templom:
(Váralja 1/a)

Alapjai a XII. századból valók, végleges formáját 1960-ban érte el. Mellette két kopjafa áll az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére.

Temető:
(Rák utca)

A temető mai helyén 1759-ben kezdtek el temetkezni. A mai temetőt az 1910-es évek elején egy ott élő koldusról, aki gyakran egyházi énekeket énekelt és meséket mondott „Jakab Kati kertjének” is nevezik.

Haladjunk tovább vallási túránkon és utazzunk át Zircre, a Bakony fővárosába!

Zirc:

Lélekemelő környezetben, impozáns kiállításokkal várja Önt a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja! Az apátsági épület díszudvara letisztult hangulatával kellemes kikapcsolódást nyújt az ide érkezőknek.

zirciapátság c56d8

Látnivalók:

Egyház- és rendtörténeti kiállítás:

Audioguide-os vezetéssel, interaktív, érintőképernyős információs felületekkel, értékes tárgyi és képi anyagok segítségével ismerkedhetnek meg a ciszterci atyák mindennapjaival.

Apátsági templom:

Bepillantást nyerhet az apátsági templom eredeti barokk freskócsodáinak világába. A templombelső építészeti és képzőművészeti alkotásainak befogadását barokk orgonamuzsikával segítik.

Középkori romkert és kripta:

A romkertben kézzelfogható közelségbe került a középkori építkezési tematika, melyet áthat az egykor élt szerzetesek élete és szellemisége. Az apátsági templom alatt húzódó kriptát is megtekinthetik a kíváncsi látogatók.

Arborétum:

A ciszterci apátság műemléki környezetében, angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. Minden évszakban gyönyörű látványt nyújt.

Országos Széchenyi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár:

A Műemlékkönyvtár az apátsági épület második emeletén található. Az első könyveket a 18. században az új alapítást végző heinrichaui szerzetesek hozták magukkal. Az állomány 1950-re 65.000 kötetre duzzadt.

Monostori Ajándékboltban pedig apátsági ajándéktárgyak mellett, helyi- és kézműves termelők termékeit vásárolhatunk magunknak emlékbe.

További látnivalók:

Zirci Barokk Kistemplom – Fájdalmas Szűz temploma:
(Kossuth Lajos út 54-56.)

A kistemplom egykor plébániatemplom volt. Műemlék jellegű épület. 1763-ban áldották meg a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére.

Pillérköteg:
(Köztársaság út)

A középkori zirci apátsági templomból, a 12. századból fennmaradt pillérköteg, mely a 82-es út mentén látható. Erre a kora gótikus pillérre helyezték 1751-ben Szent Imre herceg barokk szobrát.

Keresztek Zircen:

1.       Az első keresztet 1721-ben mai kistemplom melletti romtemplom helyén állították. (Kossuth Lajos út)

2.       A Zircre betelepült ciszterci rend fiai évszázadokon át hordták magukon a megtelepedés munkájának fáradságos, nehéz keresztjét. Az ő tiszteletükre 1750-ben a mai Arborétum falában állítottak keresztet.

3.       1760-ban a Jámbor alapítvány emel egy új kőkeresztet a megyei út melletti magaslat a mai Kossuth Lajos utcában.

4.       A Kálvária kápolna helyén az 1779. évi püspöki vizitációban még nem írtak keresztről, de valamikor már az 1780-as években állítottak a hegyre keresztet, mert 1809-ben Bauch Gottfrid zirci plébános engedélyt kért a veszprémi püspöktől, hogy megáldhassa a Kálvária hegyen tönkrement kereszt helyett állított új fakeresztet. Valószínű, hogy 20-25 évet kibírt egy fából készült kereszt. Az új Kálvária keresztet Mann Alberich áldotta meg 1810-ben.

5.       A Borzavárra vezető út melletti téren, a mai Deák Ferenc utcában 1807-ben Leibel Krisztián 4 Ft-os ájtatos alapítvánnyal állította fel az azóta már többször cserélt fakeresztet.

6.       1873-ban Wittmann Mihály és neje, Anna kőkeresztet állíttatott a kistemplom melletti Árpád-kori romtemplom területén. 1982-ben a romtemplom feltárásakor áthelyezték a keresztet a kistemplom sekrestyéje mellé.

7.       A vörös márvány keresztet 1890-ben a felső temetőben állíttatta Anton Karls Gatini. Öntöttvas feszületét valaki letörte, csak Jézus bal kézfeje maradt meg a kereszten.

8.       A keresztet Nesztinger János és Nesztinger Anna állíttatta 1898-ban az Akliba vezető út mentén a zsellér földekkel szemben. Megáldása, felszentelése 1992. május elsején volt, melyet Lázár Kelemen atya zirci plébános végzett el.

9.       A keresztet az 1800-as évek végén az 1900-as évek elején állították, az 1780 körül megnyitott alsó temetőben. A zirci vörös márvány betétkő felirata: Én vagyok a feltámadás és az élet. Ki én bennem hisz, ha meghal is élni fog. A kereszt helyén korábban, 1780-1790-es évektől fakereszt állt.

10.   A kőkeresztet a veszprémi út mentén a kakas-hegyi bejáratnál egy tönkrement fakereszt helyén állíttatta 1908-ban 100 korona alapítványi tőkével Vajda Ödön apát úr. Anyaga: zirci vörös márvány, felirata: Isten dicsőségére 1908.

11.   A keresztet 100 korona alapítványi tőkével Witmann Mihály és neje 1910. tavaszán a Kossuth Lajos utca 30. (ma 41.) számú házának (ma Otthon-Kert Áruház) utcafrontján, a kőfal vonalában állíttatta. A vallásos, jámbor lelkületű Wittmann Mihály Istenhez való fohászkodásának jeléül 1910. április 10-én 100 korona kereszt-alapítványi tõkét fizetett be a kereszt-alapítványi főpénztárba, melynek jóváhagyását a veszprémi püspök 1910. április 12-én 1734 sz. alatt engedélyezte.

12.   Már csak a maradványai láthatók a Bakonybéli úton a Háromhegy utca kijáratánál, annak a kőkeresztnek, melyet 1916/17-ben Rommer József és neje Trum Teréz állíttatott a földjük végére. A nagyon vallásos gazdacsalád Istenhez fohászkodva azért állíttatott egy szép kõkeresztet, hogy az elsõ világháborúba elvitt két fiuk épségben hazatérjen. Kisebb sérüléseket leszámítva a két fiú épségben tért haza a háborúból.

13.   Az apátsági templom jobb oldali harangtorony bejárati falán elhelyezett kereszt. Elhelyezték 1919-ben.

14.   Az apátság folyosóján elhelyezett kereszt 1919, 1990.

15.   A kereszt a felső temetőben található. Ájtatos alapítványát a hívek már 1907-ben létrehozták 275 koronás tőkével, a kereszt felállításához szükséges pénz azonban csak 1926-ra gyűlt össze. A kereszt Ádámi János zirci kőfaragó munkája. Felirata: Szent és üdvösséges gondolat a megholtakért imádkozni 1926. A keresztet 1986-ban egy nagy vihar ledöntötte, helyreállítására a hívek összefogásával, helyi vállalatok segítségével került sor.

16.   A kereszt Bittmann János kőfaragó munkája, az alsó temetőben látható. 1935-ben a zirci gazdaközösség állíttatta. Felirata: Isten dicsőségére és a szenvedő lelkek tiszteletére 1935.

17.   Az apátsági sírkert főkeresztjét 1990-ben Liska Szilveszter atya állíttatta. Feszülete a feltámadó Krisztust ábrázolja.

18.   Deutsch Mór sírköve az Izraelita temetőben, a II. világháború után állíttatták.

19.   Wittmann János állított keresztet a mai Reguly utcában, a keresztkút környékén.

20.   Eszlinger János állított keresztet az Új utcában (mai Kálvária utca).

Bakonybél:

Látogasson el Bakonybélbe, a Szent Mauríciusz Monostorba! Bakonybélben, az országnak ezen a rendkívüli szépségű helyén 1018 óta élnek szerzetesek. A templomban, gyógynövénykertben és az arborétumban megismerkedhetnek a bakonyi bencés szerzetesek világával.

szentmaur 95a17

Ajánljuk még: monostori termékek kóstolója (gyógytea, csokoládé, lekvárok, likőr), illetve kézműves foglalkozás a monostori könyvkötészetben.

A Szent Mauríciusz Monostor történeti kertje csodálatos ősfák alkotta, évtizedek óta védett park Bakonybél község belterületének déli részén.

Szent Mauríciusz Monostor fallal körülvett klastromkertjének egy részét a gyógynövénykertészet és a gyümölcsös foglalja el. A középkortól kezdve a monostorokban a kert a közvetlen, mezőgazdasági és gyógyászati célok mellett szimbolikus jelentést is kapott: a bűn által elvesztett, de Krisztusban visszakapott Paradicsom- vagy Édenkert szimbóluma lett.

Bakonybélben a bencés kolostortól délre, egy kilométernyire a falutól áll a Borostyán- vagy Szent-kút és a kápolna azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Szent Gellért remetéskedett.  Története szorosan összefonódik a monostor történetével, a hely megkapó békéje, évszakonként változó varázsa sok évszázadon át hatott az Istent a természetben kereső emberekre.

Veszprém:

vp bd4e8

Szaléziánum:

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum Veszprémben a Szentháromság téren, az Érseki Palotával szemben számos érdekességgel várja látogatóit. Itt kapott helyet a Veszprémi Főegyházmegye turisztikai intézménye a Szalézi Szent Ferencről elnevezett látogatóközpont. A központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.

Érseki Palota:

A várnegyed legszebb, legnagyobb, késő barokk épülete helyén már a középkorban is palotaegyüttes állt a királyné és a püspök rendelkezésére. Napjainkban a mindenkori veszprémi érsek lakóhelye.

Szent Benedek-hegy:

A vár északi oldalán kikövezett keskeny lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre. Fehér sziklatömbjén láthatjuk az 1904-ben felállított keresztet.

Szentháromság tér:

A Vár utca kiöblösödésével érünk az impozáns Szentháromság térre. Maga a tér egyházi és világi ünnepségek, fesztiválok, hangversenyek és előadások szabadtéri színhelye. A Szentháromság tér közepén áll az 1750-ben, Padányi Bíró Márton megrendelésére felállított Szentháromság szobor. A tér északi részén találjuk a Szent Mihály-székesegyház neoromán épületét.

Gizella-kápolna:

Az Érseki Palota szomszédságában található a Gizella-kápolna, melyet a hagyomány szerint Boldog Gizella – Szent István, azaz első apostoli királyunk hitvese – alapított. A ma látható gótikus stílusú épület a XIII. századból származik. A török időkben csaknem teljesen elpusztult – manapság az országban az egyik legrégibb belsőterű – kápolnánk látogatható része Veszprém egyik legfontosabb látnivalója.

Margit romok, Templom- és kolostorrom:

A Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjai, amiket a köznyelv csak Margit-romoknak nevez, Veszprém Dózsaváros nevű városrészében, a Séd partján lévő Margit téren találhatók. Ha letekintünk a veszprémi vár magasából, jól láthatjuk a vár alatti völgyben a domonkos apácakolostor romjait.

Árpád-házi Szent Margit Templom:

Az 1938-ban épült neobarokk  Árpád-házi Szent Margit templom tervezője Irsy Irsik László volt. Az egy kereszthajós, kórusos, 43 m hosszú, 17 m széles épület tornya 41 m magas. A római katolikus templomot 2002-ben újították fel.

Gizella és István szobra Veszprémben:

A szobor Ispánky József 1938-ban készült műve. Gizellának és Szent István királyunknak nagy hagyományai vannak Veszprém városában. Ennek egyik oka, hogy Gizella királyné itt alapította az első püspökséget.

Az Ő tiszteletükre emeletek szobrot 1938-ben. A Vár-hegy észak-nyugati részén álló alkotások Ispánky József művei.

Kálvária domb és a Szent Miklós Plébániatemplom:

A Komakút tér melletti, beépítetlen Kálvária-domb lejtői meredekek, néhol egyenesen függőlegesek. Veszprém dombjának eredetileg lankás szélei voltak, de az évszázadok során az oldalában zajló építkezések során folyamatosan eltüntették. Az Erzsébet ligetből az Eötvös Károly Megyei Könyvtár irányába tekintve ódon kőlépcsőt pillantunk meg, amely a Kálváriadombra vezet. Itt volt a régi Veszprém egyik központja. Tetején a XIII. századi Szent Miklós Plébániatemplom romjai láthatók.

Tihany:

p4y Bences-Apatsag---Tihany 17e57

Tihanyi Bencés Apátság:

A tihanyi apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapított I. András király 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.

A templom és környéke:

A keresztény uralkodók jogszokásának megfelelően 1055-ben I. András király monostort és családi temetkezőhelyet alapított Tihanyban. A monostor és az apátsági birtokok 1716-ban kerültek a Pannonhalmi Főapátsághoz, a mai monostor együttes építése 1754-re fejeződött be.

Bencés Apátsági Múzeum:

A múzeum a templommal egyidőben épült rendházban kapott helyet. Az épületben ismét szerzetes közösség él. Az új kiállítóterem, melybe a templomon keresztül juthat a látogató, időszaki kiállításoknak ad helyet.

Apáti templomrom:

A tihanyi-félszigeten hajdan három településből a kettő Árpád-kori község – Újlak és Apáti – a török időkben elpusztult, helyüket és emléküket egy-egy templomrom őrzi. Az apáti templomrom a félsziget északi bejáratánál található, a XII. – XIII. sz.-ban épült, felújított állapotban megtekinthető.

IV. Károly Kálvária:

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, sztéléit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel.

Újlaki templomrom:

A félsziget déli csúcsánál, révhez közeli egykori révészfalu emlékét őrzi a templomrom, az egyenes záródású szentély fala ma is áll.

Halomsírok:

Az Óvár déli lejtőjén – az autóparkoló helyén és a környékén – a földvár fejedelmeinek sírjai fölé mészkőből és földből több méter magas halmot emeltek. A halomsírok egy részét az 1970-es évek elején feltárták, a hamvasztásos sírokban agyagedények cserepeit, bronz ékszermaradványokat és megszenesedett búzaszemeket találtak.

Remetetelep (Barátlakások):

Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI.-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. A remeteteleptõl nem messze található Tihany egyetlen forrása, amit korábban Orosz-kútnak, ma Ciprián-forrásnak hívnak.

I. András kriptája:

I. András király által, 1055-ben – a monostor alapításával egyidejűleg – épített háromhajós román csarnokkripta az egyetlen korabeli épségben fennmaradt magyarországi királyi temetkezőhely. A kriptában nyugszik az 1060-ban elhunyt király.

Református templom, harangláb:

A református templom 1793-ban épült, egyszerű téglalap alaprajzú építmény, ettõl nyugatra emelkedik a négy fehér pilléren álló zsindellyel fedett, ma is használt harangláb.

Egykori apátsági borospince, présház:

Tihany már a monostor alapításakor jelentős bortermelő hely lett, s mind a mai napig az. Az apátsági birtokon termett szőlő feldolgozására, tárolására építették 1822-ben a Belső-tó északi partján az egyedülálló, kettős kereszt alaprajzú dongaboltozatos pincét és a klasszicista stílusú présházat. A pincében ma is kitűnő tihanyi bort tárolnak.

 

További érdekes, turisztikai információért látogasson el a Bakonyi kalandok facebook oldalra!

magasbakony logo 1 3b5f7

 

 

Források:

www.levendulavendeghaz.hu

www.utisugo.hu

www.facebook.com/ZirciApatsag

www.facebook.com/pages/Szent-Maur%C3%ADciusz-Monostor/231872865528?sk=timeline

www.pangea.blog.hu

www.bences.hu

www.tihany.osb.hu

www.zirc.hu

www.szentmauriciusz.hu

www.keptar.oszk.hu

 

 


Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!