Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.

58

De ki is az az Au Pair? Az Au Pair egy olyan fiatal lány (vagy kevés esetben fiú) aki külföldről érkezik a fogadócsaládhoz, és ott fél, vagy jobbik esetben egy évig fog velük együtt élni. Célja, hogy az ottani nyelvet elsajátítsa, megismerje az ország kultúráját és barátságokat kössön, kapcsolatokat alakítson ki. A feladatai pedig a gyerekekre való vigyázás mellett az otthoni könnyű házimunka, amibe beletartozik a főzés és a bevásárlás is. Cserébe a család külön szobát és fürdőszobát biztosít, zsebpénzzel látja el, gondoskodik a mindennapi étkezéséről, nyelviskolába vagy valamilyen szabadidős időtöltésre íratja be, ezzel is ösztönözve a nyelv tanulására.

Hogy miért is választottam ezt?

A szakmámból kifolyólag (Idegenforgalmi szakmenedzser) ezt a módszert gondoltam a leginkább hasznosnak és olcsóbbnak ahhoz, hogy igazán jól megtanuljam a német nyelvet és eljussak olyan helyekre, ahová egyébként nem tudnék.
Az egész a gimiben kezdődött. Akkor határoztam el: érettségi után Au Pair leszek Angliában.

 

De miért írok mégis Németországból?

Angliába nem tudtam menni, mert nem találtam családot, ami megfelelt volna…legalábbis akkor még így gondoltam. Így esett Németországra a választásom, ezen belül pedig Stuttgart mellé a jelenlegi családomra. És, hogy miért is írom így?

Az elmúlt egy évem alatt nagyon sok mindent megéltem. Pozitívot és negatívat egyaránt, összességében viszont elmondható, hogy felnőttem. Rengeteget tanultam idekint, de legfőképpen azt, hogy meddig érnek el a korlátaim. Hiába a már előttem lévő két éves veszprémi kolis év, ez mégsem ugyan az. Itt tényleg egyedül vagy, magadra utalva, senkinek sem tudsz szólni ha baj van, úgymond senkire sem számíthatsz és a bánatod sem tudod elsírni senkinek, de ugyan úgy az örömödet sem tudod megosztani senkivel. Ez nálam azért is volt nehéz, mert az első 7 hónapban egyáltalán nem kerestem, sőt kerültem a magyarok társaságát. Mindig azt mondtam magamnak: azért jöttem ki, hogy a németet tanuljam, nem pedig azért, hogy a saját anyanyelvemet gyakoroljam.

Hogy mi volt a legjobb az évemben?

Hogy sosem jutottam volna el ennyi gyönyörű helyre ahová egy év alatt sikerült. Bejártuk csaknem egész Baden-Württemberget, és Bajorországból is szép számmal láttam látnivalókat. Ezen kívül voltam még Dresdában, Passauban és Kölnben is. Rengeteg embert megismertem, többségükkel barátságot is kötöttem.

Mi volt a legrosszabb az évemben?

Az, hogy a fogadó családom sosem tudta elfogadni, hogy magyar vagyok. A nevelési és a kulturális különbségek miatt szinte mindennaposak voltak a viták. Továbbá a honvágy folytonos leküzdése.

Honnan jönnek a legtöbben Au Pairnek és miért?

Egy új jövő reményében vagy a nyelv miatt. Nem is gondolnánk, de sokan vízummal, a legtöbben Grúziából, Ukrajnából vagy Oroszországból, de sokan jönnek Dél-Amerikából is. Meglepően sok az Ázsiai, legfőképpen a kínai. Sokan közülük otthon germanisztikát tanultak már előtte. Többen maradnak az Au Pair év után FSJ-ot csinálni vagy pedig egyetemen továbbtanulni.

Mennyire elég a 260 euró?

Mondhatni semmire. Az én családom nem sorolható a legjobbak közé, így a nyelviskolán és a bérelten kívül még sokat költöttem ennivalóra is. A legtöbb pénzt mégis azonban arra, hogy utazzak. Nem a pénz miatt jöttem ki, de ebből nem is lehetne félre tenni, ahhoz otthon kell ülnöd. Nekem egy fényképezőre azért sikerült összespórolnom.

A családom nélkül valószínűleg sosem szereztem volna viszont Babysitter oklevelet, sosem vettem volna részt fotós képzéseken és sosem lennék ifjúsági vezető sem. Valamilyen szinten tehát volt előnye, hogy az iskolát nem, de valami mást ahol németet hallok támogattak.

Milyenek a németek?

Segítőkészek, de távolságtartók, mindent jobban tudók, pontosak, sosem sietnek, nyugodtak. Előszeretettel hordják a szandált zoknival. Sportosak, fő szempont a kényelem semmint, hogy a divat. A legelterjedtebb márka: Jack Wolfskin. Nincs olyan német, akinek ne lenne legalább egy kabátja és vagy táskája, esetleg még egy túrabakancsa hozzá. Egészségesen élnek… és hogy mit is jelent ez? Rengetek a polcokon a bió élelmiszer és innivaló. Ezen kívül pedig sokat is tesznek az egészségükért. Mikor a Fekete-erdőben töltöttem egy hetet a fogadó családommal, csatlakoztam egy velem egy idős társasághoz, akikkel egy kisebb eszmecserét is folytattam. Szerintük nincs még egy ilyen nemzet, akiknek már kis korától kezdve a fejébe vésnék mennyire is fontos az egészség. Nagyon elterjedt a túrázás, mikor csak erdőkben sétálnak ide-oda céltalanul. Rengetegen fotóznak, de sokan Nordic Walkingolnak is.

Mit üzenek annak, aki Au Pairnek készül?

Még egyszer megfontolni! Utána járni a családnak, sokszor beszélni velük, ha lehetőség van skypon kívül esetleg egy találkozásra is, az sokat segít. Az előző Au Pairek véleményére is adjunk és a szerződést olvassuk többször át, ha pedig nem értünk eléggé az adott nyelven, ne szégyelljünk segítséget kérni. Bátran vágjunk bele, veszíteni való nincs, viszont nyerni annál többet lehet vele.


Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!