A Facebook meleg büszkeség szivárványa

Több mint egymillió ember döntött úgy, hogy engedélyezi a Facebooknak profilképe módosítását az Amerikai Legfelsőbb Bíróságnak az egyneműek házasságával kapcsolatos döntése tiszteletére. Nem ez az első ilyen kísérlet a CIA kapcsolatokkal büszkélkedő hálózat történetében.

Cesar Hidalg, az MIT hálózatkutatója szerint azonban a képcserének nem sok köze van a meleg mozgalom támogatásához a Facebook részéről.

„Valószínűleg ez is egyike a Facebook kísérleteinek,”

írta Hidalg saját Facebook oldalán a hét elején.

„A kérdés az, hogy mennyi ideig tart majd az embereknek visszaállítani eredeti profilképüket!”

MarkZuckerberg
A közösségi óriás nem egy alkalommal végzett már pszichológiai kísérletet a felhasználókon.

„A Facebook 689 003 felhasználón végzett kiterjedt pszichológiai kísérletet, amely során manipulálták az érintettek falán megjelenő híreket és megnézték, hogy ez milyen hatással van az érzelmeikre,”

írta a Forbes tavaly júniusban.

„A hírfolyamban megjelenő posztok manipulálásával a Facebook képes befolyásolni, hogy a felhasználóknak jó vagy rossz kedve legyen.”

Sheryl Sandberg, a Facebook működési igazgatója bocsánatot kért a korábbi pszichológiai kísérletek miatt.

„Ez egy folyamatos kutatás része volt, hiszen a cégek tesztelni szokták termékeiket. Itt is erről volt szó, csupán rosszul kommunkáltunk,”

mondta Sandberg.

„A kommunikációért elnézést kérünk. Nem volt szándékunkban senkit se felidegesíteni.”

A CIA által finanszírozott oldal

Sandeep Parwaga és sokan mások rámutattak már, hogy a Facebook nem csupán egy népszerű közösségi oldal, ahol az ismerősök megoszthatják egymással gondolataikat (IJ: egyre több esetben pedig szinte átköltöztetik egész való világbeli életüket az oldalra.)

zuckerberg
Azt kevesebben tudják, hogy az induláshoz szükséges tőkét is a CIA biztosította.

„A Facebook első adag kockázati tőkéjét (500 000 dollárt) a PayPal korábbi elnök-vezérigazgatója, Peter Thiel adta,” írta Matt Greenop.

A második adag (12,7 millió dollár) az Accel Partners nevű cégtől érkezett, amelynek vezetője, James Breyer, a CIA által 1999-ben alapított In-Q-Tel nevű kockázati tőketevékenységekre specializálódott cég vezetője volt előtte. A cég egyik főprofilja az „adathalászati technológiák”.

2009-ben maga Mark Zuckerberg kürtölte világgá, hogy a Facebook lényegében egy adathalászati ésmegfigyelési platform.

„Az emberek egyre bátrabban és egyre többféle információt osztanak meg,”

mondta a Crunchies díjátadón San Franciscóban. Zuckerberg szerint az „adatmegosztás”, vagyis a magánadatok átengedése az állam vagy az üzletvilág számára ma már társadalmi normának számít.

Időkjelei: Nehéz elmenni a téma mellett anélkül, hogy ne szólnánk néhány szót a szivárványszínekkel támogatott eszméről. Félretéve egy pillanatra a melegházassággal kapcsolatos véleményünket, koncentráljunk a Facebook alkalmazás nevére: celebrate pride, azaz „ünnepeld a büszkeséget”.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a büszkeség valami ünnepelni való és örömteli dolog, a Bibliában kicsit is járatosak tudják, hogy a büszkeség okozta Lucifer és rajta keresztül az ember bukását. Tehát a büszkeséget, se a melegházasság, se semmilyen ügy érdekében nem túl bölcs dolog ünnepelni. Sőt, a Biblia arra figyelmeztet, hogy „Kevélység [büszkeség] jár az összeomlás előtt és a bukás előtt fölfuvalkodottság.” (Példabeszédek 16:18) Ez pedig sajnos az események tükrében egyre időszerűbb…

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!