Ez az egyénre szabott kalkulátor végre megmutatja, mennyit ehetünk egy nap

28

Az általánosságban megadott kalóriaértékek nem veszik figyelmbe az ember élethelyzetét és életmódját. Most megtaláltuk azt a kalkulátort, ami pontosan kiszámolja, hogy nem, kor, magasság és akitvitás alapján mennyi kalóriát szabadna fogyasztani a testsúlyvesztéshez, -tartáshoz, avagy -gyarapodáshoz.

Volt a BMI, de most itt a BMR. Az első a testtömegindex, ami azt mutatja, hogy adott magasság és testsúly mellett jók vagyunk-e, azaz normális súlyuak vagyunk, túlsúlyosak, vagy túl vékonyak. A francia divathéten például már bizonyos határértékhez kötik a modellek foglalkoztatását, a normál érték 18.5 és 24.9 közé esik. De ez az index is csalóka, egyáltalán nem veszi figyelembe a kort vagy az életmódot. A Buzzfeeden találtunk viszont egy cikket, mely forradalmasíhattja a testtudatunkat.


A tökéletes test iránti vágy

Fotó: Victoria’s Secret

Először ist azt kell kiszámolni, hogy mennyi a BMR-ünk, azaz a basal metabolic rate, azaz az általános metabolikus értékünk. Ez egy kalóriamennyiséget mutat, ami teljesen nyugalmi állapotban szükséges ahhoz, hogy túléljünk és működjön a szervezetünk. Tehát fekvő pozícióban, evés után 12 órával a megfelelő testmagasság, súly és kor megadásával kapjuk meg, például ezen a BMR-számlálón (amerikai és európai metrikus rendszerben egyaránt kalkulál). A kiszámolási módja pedig a következő férfiak részére:

BMR = 10 x súly(kg) + 6.25 x magasság (cm) – 5 x kor(év) + 5 

illetve nők részére:

BMR = 10 x súly(kg) + 6.25 x magasság (cm) – 5 x kor(év) – 161

Ennyi kalóriára van tehát szükségünk a létezéshez, ami azonban csak a vegetálást jelenti, anélkül, hogy megmozdultunk volna.

Innen lehet továbblépni, és a napi aktivitás mellett kiszámítani, hogy mennyi kalóriát égetünk a napi teendőinkkel, amit aztán pótolni kell. Aki alig mozog, természetesen a BMR-nél sokkal többet nem fogyaszthat, aki viszont már heti háromszor sportol, megszorozhatja az értéket. Így jön ki a TEE, azaz a Total Energy Expenditure, azaz az Összes energiafelhasználási értékünk, amire ugyancsak kitaláltak egy jó kis online kalkulátort, ám önállóan is kiszámolható.

Ha alig, vagy egyáltalán nincs aktivitás = BMR x 1.2
Kis aktivitás mellett (heti 1-3 alkalommal lájtosan sportolunk) = BMR x 1.375
Enyhén aktív életmód (3–5 alkalmas enyhe mozgás) = BMR x 1.55
Nagyon aktív életmód (intenzív edzés heti 6-7 alkalommal) = BMR x 1.725
Extra aktív (nagyon intenzív edzés és fizikai munka) ) = BMR x 1.9

Ha kijött a megfelelő érték, akkor sincs még vége a játéknak. Ez az érték az, amit a jelenlegi élethelyzetünkben el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a jelenlegti testsúlyunkat tartsuk. Azonban általában más a célja annak, aki kalóriákat kezd számlálni, vagy fogyni, vagy hízni akar. Mindkettőnél fontos lenne, hogy ezt egészséges módon tegye, tehát ne lépje túl a heti 0,5-1 kilogrammos gyarapodást, vagy csökkenést.

Ehhez pedig csodálatos segítség ez a kalkulátor, ugyanis öt számot ad ki a végére: a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. 1 kilogrammot fogynánk, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. fél kilogrammot fogynánk, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha tökéletesnek látjuk magunkat, a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha heti kb. fél kilogrammot híznánk és végül a napi szükséges kalóriamennyiséget, ha kb. egy kilogarmmot híznánk.

A TEE kiszámolásához meg kell adni, mennyit mozgunk hetente

Fotó: AFP / Wang Zhide

Tádám! Ám még ebbe is bele lehet kötni! A kalóriák között ugyanis nem tesz különbséget, az, hogy a napi 1800 kalóriát tocsogós sült krumpliból avagy salátából és sovány húsból nyerjük-e nem mindegy, főleg, ha nem csak a testsúlyunkat, de az egészségünket is kontroll alatt szeretnénk tartani. Ehhez viszont már érdemes egy dietetikus segítségét kikérni, vagy legalábbis okos oldalakon utánaolvasni, hogy mi az, ami nagyon káros a szervezetre (sült krumpli) és az, amivel jót teszünk neki (saláta és sovány hús).

A BMR értéke sem tud teljesen egyénre szabott lenni, valakinél valamiért – genetikailag pl. – gyorsabb a metabolizmusa, illetve van, akinek az akitvitáson kívül más tényezők is befolyásolják az emésztését: lelki problémák, alváshiány stb. Ezeket természetesen nem veszi számításba a kalkulátor.

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!