5 dolog, amire azonnal szokjon rá, ha nem szeretné, hogy feltörjék

14

A legtöbb e-mailes rendszert, Facebook-fiókot és egyéb hasonló dolgot érintő feltörés esetében maga a felhasználó hibázik olyat, amit illetéktelenek kihasználhatnak. Öt dolog, amelyre tényleg érdemes odafigyelnie mindenkinek.

Az Intel szerint a szinte meghekkelhetetlen emberek nem kattintanak összevissza – tehát gondolkodjon, mielőtt kattint. Bullshitnek tűnik, de a vállalat rögtön egy súlyos adattal támogatja meg állítását: az IBM kutatói szerint a feltörések 95 (!) százaléka azért következik be, mert a figyelmetlen, nem elég körültekintő felhasználók problémás linkekre kattintanak. Érdekesség: ha egy link fölé viszi az egeret (de nem kattint), akkor a böngésző alján megjelenik a cím, ahova a hivatkozás vezet. Ha ez gyanús, ne kattintson rá.

A biztonságosan internetezők HTTPS kapcsolatot használnak, ahol csak lehet. Ha nem szeretné, hogy begépelt személyes adataihoz túl könnyen hozzájuthasson valaki, aki “belelát” az ön gépe és a honlap közti kapcsolatba, csak olyan helyen adja meg adatait, amely biztonságos HTTPS kapcsolatot létesítve is elérhető. Ezt a böngésző címsorában ellenőrizheti, ilyen esetben nem “http://“, hanem “https://“ formában indul a webcím.

A szinte meghekkelhetetlen emberek mindig erős/bonyolult jelszavakat használnak – és az Intel szerint nem megjegyzik őket, hanem valamilyen biztonságos jelszókezelő programot használnak ehhez. (Ők a hamarosan induló True Keyt ajánlják, de ott van még például a 1Password vagy a RoboForm.) Mi egyébként a programok mellett/helyett egy jelszókészítési és -megjegyzési módszert is ajánlunk.

Nem elég az erős jelszó, a biztonságosan netező emberek kétfaktoros autentikációt is használnak. Ez azt a megoldást jelenti, amit a netbankoknál is szívesen alkalmaznak: a belépéshez nem elég a szokásos jelszó, pluszban meg kell adni a belépési szándék jelzése után egy, a telefonra sms-ben érkező (vagy egy app által aktuálisan generált) időkorlátos jelszót is. Ilyen azonosítási megoldást a Facebook, a Google, a Microsoft és az Apple felhasználói is bekapcsolhatnak maguknak.

És még egy tanács, amit jobb, ha megfogad: ha nyilvános wifihez csatlakozik (és főleg akkor, ha valamilyen érzékenyebb dologra, például netbankolásra készül), mindig használjon VPN-t.

HVG.hu

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!