Mégsem a bioüzemanyagok okozzák az élelmiszerválságot

11

A gabona ára, mint minden árucikké, a nyári vásárlási őrület óta jelentősen csökkent, július óta majdnem a felére. Az etanol-termelés ezzel szemben nem változott, az ipar jó úton halad afelé, hogy teljesítse a kitűzését: 9 milliárd hordó etanolt akarnak előállítani idén.

A gyenge dollár és a közép-nyugati áradások, melyek tönkretették a gabonaföldeket együttesen növelték az amúgy is szárnyaló gabonaárakat. Az etanol-gyártás is kivette a részét természetesen, hozzáadódva a limitált mennyiségű gabonáért való versenyhez.

A nyár közepén tapasztalható árcsúcs óta az élelmiszer-üzemanyag vita lármája mára már mormogássá halkult. Scott Faber, az Élelmiszergyártók Szövetségének tagja szerint az etanol csak az egyik a hét ok miatt, melyek az árucikkek árát emelik. Hozzátette, hogy a globális kereslet-növekedés, az energiaárak, a spekuláció, a gyenge dollár, a szigorított export és a rossz időjárás is közrejátszott a gabonaár változásaiba az utóbbi három évben.

Az etanolt ma nagyrészt ehető gabonából állítják elő. Chad Hart, egy mezőgazdasági közgazdász szerint még sok idő eltelik, mire a hatékonyabb bioüzemanyagok előállítására rájönnek.

A bioüzemanyag-gyártás hátránya, hogy valóban beleszól az élelmiszerárak alakulásába, de mindemellett a gázárak is kevésbé növekednek, miután az idén elfogyasztott gázolaj 7 %-a bioüzemanyag volt Hart szerint. A másodgenerációs üzemanyag fejlesztése előtt még sok buktató áll, melyhez még az etanol-ipar kritikája is hozzáadódhat.

Kitekintő – Tukacs Lívia

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!