Gazdagok vagyunk? Csak az izzók tizede takarékos

16

Pulay Kristóf tudósítása ■ Magyarországon még csak minden tízedik, Nyugat-Európában viszont már minden második eladott égő energiatakarékos. Egy uniós irányelv értelmében 2015-re kizárólag ezek működhetnek a háztartásokban.

A közelgő határidő mellett főleg az egekbe szökő energiaárak miatt nő Európa-szerte a kereslet a kompakt fénycsövek iránt, amit új piaci szereplőként a német Hama is kihasznál.

A Hama Nyugat-Európában az év elejétől, nálunk pedig ez ősztől jelentkezik a három nagy és számtalan kis gyártó által uralt világítástechnikai piacon. Az eddig is elsősorban tartozékkínálatáról ismert cég ugyanis Európa más országaival együtt Magyarországon is megkezdte Xavax termékcsaládja forgalmazását, melybe a többi között 40-féle energiatakarékos, kompakt fénycső is tartozik.

A világítótestek hazai piaca nehezen megbecsülhető, de a magyar háztartásokban nagyjából évi 20 milliót használnak belőlük. Közülük jelenleg csupán minden tízedik tartozik az energiatakarékos kategóriába, Nyugat-Európában az arány már 50–60 százalék − mondta el a Hama hazai leányvállalatának értékesítési igazgatója. Falus László hangsúlyozta: az uniós irányelveknek megfelelően 2015-től kizárólag energiatakarékos fényforrásokat szabad forgalmazni a közösség országaiban.

Ez a tény a kormányzati szerveket is az energiatakarékos világítótestek piacának ösztönzésére sarkallja. A növekvő környezettudatosság és a használat közben érezhetően csökkenő villanyszámla a fogyasztókat is ebbe az irányba tereli, hiszen az átlagos, világítási célú energiafelhasználás akár az ötödére csökkenhet, ami háztartásonként évi 15–20 ezer forint megtakarítás. A kompakt fénycsövek amúgy is évről-évre olcsóbbak, sokat javult az eszközök reakcióideje, miközben az új „körték” fénye is egyre kellemesebb.

A Hama kizárólag a lakossági piacot látja el energiatakarékos világítótestekkel; a cég azzal számol, hogy a következő két évben a részesedése eléri majd a 20 százalékot. Xavax márkanéven nem kizárólag fényforrásokat kínál, érdemes tehát böngészni a választékot.

INFOVILÁG

Fontos, hogy a portál nyitott legyen, a legkülönfélébb vélemények és híreknek is legyen helye. Nézettségeddel támogatod az alternatív hírek és vélemények fenntartását is, kikerülve a közösségi média által cenzurált vagy irányított híreket. Portálon publikálhatsz te is cikkeket a legkülönfélébb témákban. Naponta több ezer olvasónk van, így biztosan neked is jól jönne némi forgalom. Mivel mi Nonprofit jelleggel működtetjük ezt a portált, kérlek iratkozz fel és minden információt el fogunk neked küldeni, hogy támogathass bennünket!

Légy részese egy újfajta online publikációs szemléletmódnak. Használd ki a szabadság erejét amelyet az internet biztosít neked még. Oldalainkat a google indexeli, így késöbbiekben is fellelhetőek lesznek a cikkeid, továbbá erősítik a piaci poziciódat a linkerőnkkel. 

Válaszd portálunkat még ma, értesülj a legújabb fejleményekről, legyen szó Sport, Gazdaság, Politika, Rendőrségi hírek vagy más fontos tudományos vagy testi -lelki egészség témában.

Köszönjük hogy elolvastad!